Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ghetea: Ar trebui ca BNR sa schimbe normele, pentru ca altfel suntem blocati

Ghetea: Ar trebui ca BNR sa schimbe normele, pentru ca altfel suntem blocati

 Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa modifice normele de creditare a populatiei, pentru a se relua finantarea pe acest segment, mai ales in contextul initiativei "Prima casa", anuntata de guvern, a declarat, astazi, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"Ar trebui ca BNR sa schimbe normele, pentru ca altfel suntem blocati. Normele sunt cele din vara anului trecut, cand aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se stia ca ar putea fi aceasta situatie", a aratat Ghetea, dupa un seminar economic.

In ceea ce priveste programul "Prima casa", Ghetea a apreciat initiativa guvernului, dar a mentionat ca trebuie purtate discutii pe o forma clara a actului normativ si sa se analizeze modul in care normele actuale ale bancii centrale se "muleaza" pe o astfel de garantare.

Potrivit lui Ghetea, garantiile acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor sunt considerate colateral, in conformitate cu normele BNR, in proportie de numai 60%.

Ghetea
considera ca una dintre conditiile anuntate de guvern, respectiv avansul de cel mult 5%, poate fi indeplinita de banci, atat timp cat este vorba de clienti cu venituri inalte, cu o situatie financiara buna si un loc de munca stabil.

"Suntem tineri care lucreaza la multinationale, la societati mari romanesti, care au salarii mari. Si ei trebuie sa ia «Prima casa»", a mentionat Ghetea. Marti la ora 14.00 conducerea Asociatiei Romane a Bancilor se va intalni cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, si reprezentantii BNR, pentru a discuta proiectul "Prima casa".

Guvernul a anuntat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.

Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar. Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpararea primei locuinte.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 milioane euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Agentii imobiliari, dezvoltatorii si firmele din constructii considera ca garantarea creditelor pentru cumpararea primei locuinte ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar atentioneaza ca rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul si de reactia bancilor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1291 ori
Citeste mai multe desprecredite imobiliara imprumut locuinte piata