Georgescu, BNR: crearea spatiului fiscal in perioadele de boom economic, vitala

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 13:28
1151 citiri
Georgescu, BNR: crearea spatiului fiscal in perioadele de boom economic, vitala

Crearea spatiului fiscal in perioadele de avant economic este vitala pentru limitarea efectelor generate de ajustarea afacerilor in perioade de incertitudine ridicata, a declarat miercuri prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, anunta NewsIn.

"Impulsul indus in economie de politica fiscal-bugetara trebuie sa fie de semn contrar celui al deviatiei PIB-ului de la nivelul sau potential. Stabilitatea finantelor publice este asigurata de implementarea unor politici fiscal-bugetare anticiclice", a mentionat Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR a precizat ca nu orice supliment de crestere economica este de bun augur pentru bunastarea societatii pe termen lung.

"Cresterea PIB-ului peste nivelul sau potential, determinat de volumul si calitatea factorilor de productie ai unei tari, este semnalul clar al supraincalzirii economiei, care risca sa amplifice vulnerabilitatile tarii respective la socurile externe: deficitul de cont curent se adanceste, iar datoria externa se majoreaza, inducand presiuni la adresa stabilitatii monetare si a celei financiare", a mai spus Georgescu.

Acesta a mai spus ca, atunci cand "valul socului loveste economia", ajustarile pentru firme si populatie sunt dureroase si neordonate, riscand crearea unor spirale vicioase si blocaje financiare care pot afecta pana si afacerile cele mai robuste.

"Indeplinirea asteptarilor exuberante privind cresterea veniturilor disponibile, adesea mult superioare ameliorarii productivitatii muncii, reduce competitivitatea economica si afecteaza sansele continuarii procesului de recuperare a decalajelor", a mai spus Georgescu.

Potrivit acestuia, competitivitatea este intr-adevar un element esential pentru economiile tarilor din Europa Centrala si de Est si o conditie necesara pentru asigurarea unei cresteri economice durabile bazate pe crearea de locuri de munca.

"Prin urmare, trebuie sa ne grabim incet, respectiv sa crestem durabil din punct de vedere economic", a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.

#georgescu, #bnr, #spatiu fiscal , #stiri BNR