Gazele nu se scumpesc de la 1 ianuarie

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 09:51
1958 citiri
Gazele nu se scumpesc de la 1 ianuarie

Pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale va fi mentinut la 1 ianuarie 2010, iar cel al electricitatii ar putea fi indexat cu inflatia, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu. 

"La energie electrica inca nu am terminat analizele, dar este posibila o indexare cu o parte din inflatie.

Nu va pot spune in perspectiva cum vor sta lucrurile", a spus, miercuri, Lificiu.

El a adaugat ca aceste preturi vor fi aplicate cel putin pana la urmatoarele analize, respectiv 1 aprilie pentru gazele naturale si 1 iulie pentru electricitate.

Presedintele ANRE a declarat agentiei MEDIAFAX, la sfarsitul lunii septembrie, ca institutia vrea sa pastreze, cel putin pana la 1 aprilie 2010, preturile platite de populatie la gaze si electricitate la nivelul actual.

Pretul platit de populatie pentru gaze naturale a scazut cu 5% la 1 iulie, dupa ce la 1 mai a fost redus cu 3%.

Atat distribuitorii de gaze, cat si cei de electricitate au solicitat ANRE majorarea preturilor la 1 ianuarie 2010.

Potrivit lui Lificiu, la nivelul anului 2009, consumul de gaze naturale va fi mai mic 15-16% fata de 2008, in timp ce la electricitate va fi mai scazut cu 8%. La jumatatea acestui an consumul de gaze era in scadere cu 20%, iar cel de electricitate cu 10%.

Lificiu a opinat ca in 2010 se va inregistra o crestere de cateva procente ale consumurilor de gaze si energie electrica, tendinta fiind pozitiva.

Gazele naturale furnizate in regim reglementat, respectiv la preturi stabilite de ANRE, sunt cuprinse intre 73,36 lei/MWh si 96,48 lei/MWh, in functie de consum.

BNR prognozeaza pentru 2010 o rata a inflatiei de 2,6%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze, # scumpiri, # ianuarie , #stiri BNR