Franks (FMI): Creditarea isi va reveni in 6 luni

Miercuri, 12 August 2009, ora 15:40
1503 citiri
Franks (FMI): Creditarea isi va reveni in 6 luni

Creditarea isi va reveni in termen de 6 luni, in conditiile in care dobanzile au inceput sa coboare, sustine seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, adaugand ca BNR nu ar fi putut sa relaxeze politica monetara in lipsa unui acord extern al Romaniei, relateaza NewsIn.

"Dobanzile au inceput sa coboare si Romania este pe drumul pe care in 6 luni creditarea isi va reveni", a spus Franks in cadrul unui seminar desfasurat la Academia de Studii Economice (ASE).

El a mentionat ca relaxarea politicii monetare nu ar fi fost posibila inaintea acordului extern al Romaniei, "insa acum este mai mult loc" si a adaugat ca politica fiscala este restrictiva, insa, de asemenea, "nu la fel de restrictiva cum ar fi fost in cazul in care nu exista acest pachet de finantare".

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au subliniat, in prima parte a acestui an, ca relaxarea politicii monetare va veni numai dupa ce guvernul va da primele semne de intarire a politicii fiscale. De la inceputul acestui an, BNR a coborat dobanda cheie de la 10,25% la 8,5% pe an, iar rezervele minime obligatorii au scazut de la 18% la 15% pentru pasivele bancilor in lei si de la 40% la 30% pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani.

Pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani, BNR a decis ca bancile sa nu mai constituie deloc rezerve obligatorii. Pe de alta parte, Franks a precizat ca FMI este flexibil in ce priveste Romania, iar o decizie precum majorarea TVA ramane la latitudinea guvernului.

"Guvernul decide ce optiuni poate alege, dar, daca va decide (majorarea TVA, n.r.), va trebui sa ne uitam la multe detalii", a spus seful misunii FMI.

El a amintit ca, in cazul in care economia isi va reveni rapid, deficitul bugetar ar putea fi mai mic, "dar trebuie sa ne pregatim pentru ce e mai rau", mentionand, in privinta cresterii economice, ca evolutia buna a sectorului agricol in 2008 isi va pune amprenta cu siguranta si pe evolutia economiei in acest an.

FMI a revizuit prognoza pentru contractia economiei Romaniei in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%, "ceea ce reprezinta o recesiune severa", a declarat luni seful misiunii FMI.

Totodata, Franks considera ca, in 2010, economia Romaniei ar putea inregistra o crestere cuprinsa intre 0,5% si 1%. In ceea ce priveste deficitul bugetar, noua tinta pe 2009 stabilita de FMI cu autoritatile romane este de 7,3% din produsul intern brut (PIB), iar, pentru 2010, oficialii FMI au precizat ca se asteapta la o reducere a deficitului public sub 6% din PIB. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bnr, #creditare, #dobanzi, #fmi, #tva , #stiri BNR