Francul elvetian "bate" record dupa record. Cursul valutar ajunge la 4,0898 lei/franc

Joi, 11 August 2011, ora 13:37
1302 citiri
Francul elvetian "bate" record dupa record. Cursul valutar ajunge la 4,0898 lei/franc

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat joi un curs de referinta de 4,0898 lei pentru un franc elvetian, ceea ce reprezinta un nou maxim istoric, dupa ce miercuri ajunsese la un nivel de 4,0865 lei.

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat, miercuri, ca extinde masurile privind stoparea aprecierii francului elvetian, prin cresterea lichiditatii pe piata si majorarea in cel mai scurt timp a depozitelor la vedere ale bancilor, de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni.

OTP Bank Romania a decis miercuri ca, pentru beneficiarii de credite in franci elvetieni ai bancii, sa reduca rata dobanzii cu un punct procentual, pe o perioada de sase luni calendaristice, masura aplicabila din momentul solicitarii clientilor.

De asemenea, banca va suspenda temporar rambursarea capitalului, pe o perioada de pana la doi ani.

In acest timp, clientii vor plati doar contravaloarea dobanzii lunare.

"Decizia institutiei bancare vine in contextul cresterii substantiale a monedei elvetiene in raport cu cea nationala, ceea ce a facut ca multi clienti sa se confrunte cu dificultati in achitarea ratelor lunare", se arata intr-un comunicat al OTP Bank Romania.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa mentiona recent ca banca centrala a fost extrem de vocala in privinta faptului ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna.

"In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", a spus Popa.

#curs valutar, #curs euro, #curs dolar, #curs lei, #curs bnr, #curs schimb, #euro, #dolar, #moneda nationala , #stiri BNR