Francul elvetian a scazut la 3,5114 lei

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 13:29
2187 citiri
Francul elvetian a scazut la 3,5114 lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 3,5114 lei pentru un franc elvetian, in scadere fata de nivelul de 3,5344 lei din sedinta anterioara, potrivit NewsIn.

Valoarea inregistrata marti, de 3,5344 lei pentru un franc elvetian, a reprezentat cel mai mic nivel atins de aceasta moneda in ultimele doua luni, scaderea survenind anuntului Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), care a fixat cursul de schimb la 1,2 franci elvetieni pentru un euro, anuntand ca intentioneaza sa achizitioneze moneda straina "in cantitati nelimitate".

Banca centrala a Elvetiei a mai precizat ca tinteste o depreciere substan­tiala si de durata a francului, apreciind ca si un curs de 1,2 franci elvetieni/euro este prea mare.

"Daca perspectivele economice si riscurile deflationiste o cer, SNB va lua si alte masuri", se mai arata in comunicatul bancii.

In 8 iulie 2011, francul elvetian era cotat la 3,4792 lei. Ulterior, francul elvetian a depasit pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian.

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat in 22 august ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.

Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spunea recent ca Romania nu are o problema de dimensiunile celor din alte tari in ceea ce priveste francul elvetian, sustinandu-si afirmatia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele in aceasta moneda.

"Daca ne uitam la cifre, si le am pe cele mai recente, ponderea creditelor in franci elvetieni in total credit catre sectorul privat in Romania este sub 7%, este 6,8% in iunie. Mai mare decat asta este doar pentru populatie, in total credit catre populatie este 15%. Cifrele pe care le avem in Austria, in Ungaria sunt mult mai mari decat acestea. Noi nu avem o problema de dimensiunile celei din alte state", a precizat Cristian Popa.

#curs valutar, #curs franc elvetian, #bnr, #apreciere franc elvetian, #credite franci , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc