FMI catre BNR: Atentie la "euroizare"!

Marti, 02 August 2011, ora 10:06
1879 citiri
FMI catre BNR: Atentie la "euroizare"!

Jeffrey Franks si-a aratat ingrijorarea cu privire la "euroizare" intr-o discutie pe care a avut-o cu reprezentantii BNR despre reflectarea riscului in creditare, informeaza NewsIn.

"Am discutat cu reprezentantii BNR nu atat despre restrictionare, cat despre reflectarea riscului in creditare. Ne temem de cresterea euroizarii, care ar putea fi riscanta. Nu este o situatie de urgenta, dar BNR trebuie sa fie cu ochii pe acesta", a spus Jeffrey Franks.

El a declarat ca nivelul creditelor neperformante este ridicat fata de unul normal si se concentreaza in sectorul bancar.

"Este o situatie normala pe timp de criza, cand creditele neperformante cresc. Dar cand se va relua cresterea economica ne asteptam ca acestea sa scada.

Creditele neperformante au mai crescut, dar cu o rata de crestere mai mica. Eu cred ca vom atinge punctul culminant in urmatoarele luni si apoi vom avea o descrestere, in ultima parte a anului", a spus Franks.

In ceea ce priveste dobanda de politica monetara, seful misiunii FMI pentru Romania a declarat ca cel mai probabil BNR va mentine dobanda cheie in perioada urmatoare.

"Credem ca BNR va mentine dobanda cheie sau daca va face o miscare, cel mai probabil aceasta va fi in sus, decat in jos. Eu nu cred ca ei trebuie sa faca o miscare imediat. Este bine sa vedem cum va evolua inflatia in iulie si august pentru ca am avut un trend ascendent care a fost ingrijorator, iar acum se reduce rapid si nu este clar daca este nevoie de o schimbare a dobanzii de politica monetara acum. Sa asteptam o luna sau doua si apoi sa vedem", a spus Jeffrey Franks.

El a spus ca, pe mai departe, decizia privind politica monetara depinde in cea mai mare masura de ceea ce arata modelul economic pentru 2012. Acum, atingerea tintei de inflatie pentru 2012 este posibila cu dobanda actuala, dar depinde de ce se va intampla in lunile urmatoare.

"In mod normal te astepti sa ai o dobanda pozitiva a bancii centrale intr-o economie care creste. Daca inflatia la finalul anului este 5,5%, atunci o dobanda cheie de 6,25% cat este acum este usor pozitiva in termeni reali. Acum, cu o inflatie ridicata, dobanda este negativa, dar este orientata catre viitor mai degraba decat catre trecut", a mai declarat Franks.

In ceea ce priveste dobanda cheie din 2012, Jeffrey Franks a declarat ca aceasta depinde de inflatie si ca este dificil de prognozat in acest moment.

#dobanda cheie, #politica monetara, #euro, #bnr, #inflatie, #fmi , #stiri BNR