Fitch: Creditarea in valuta ar putea reporni in Romania

Duminica, 14 August 2011, ora 13:46
1190 citiri
Fitch: Creditarea in valuta ar putea reporni in Romania

Romania este vulnerabila la revenirea creditarii in valuta, cu risc potential de instabilitate financiara, pe fondul inflatiei ridicate persistente, care va obliga BNR sa mentina dobanzile peste cele din zona euro, avertizeaza agentia de rating Fitch. 

"Este de remarcat ca Romania nu s-a putut apropia de stabilitatea preturilor, in pofida scaderii puternice a cererii interne.

Exista riscul ca, din cauza inflatiei persistent ridicate din Romania, politica monetara sa mentina ratele nominale peste cele din zona euro si un curs valutar stabil pentru o perioada mai indelungata, recreand astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare in moneda straina si potentiala instabilitate financiara viitoare", se spune intr-o analiza a Fitch Ratings, efectuata inainte de publicarea datelor oficiale privind inflatia pentru luna iulie.

Fitch anticipeaza ca inflatia va scadea in a doua jumatate a acestui an, in principal datorita efectelor de baza.

Intr-adevar, inflatia anuala a coborat in iulie sub pragul de 5%, odata cu disparitia efectului de baza a majorarii TVA de la 19% la 24% in aceeasi luna a anului trecut, care a umflat rata anuala a cresterii preturilor in ultimele 12 luni la peste 8%.

Inflatia se mentine peste tinta BNR din 2006 si se estimeaza ca acest prag va fi depasit si in acest an.

"Agentia estimeaza o inflatie anuala medie de 6,8%, mai ridicata decat prognoza BNR din Raportul de Inflatie din mai 2011.

Cu toate acestea, directia prognozei BNR arata ca inflatia are sanse mici sa revina la tinta inainte de mijlocul anului 2012", noteaza agentia de rating. Fitch estimeaza ca majorarea preturilor administrative ar putea adauga 0,6 puncte procentuale la inflatie pana la sfarsitul acestui an.

"BNR a mentinut dobanda cheie neschimbata din mai 2010, desi perspectiva inflatiei s-a inrautatit substantial, argumentand ca socurile inflationiste sunt doar temporare.

Politica monetara incearca sa ancoreze asteptarile pentru a asigura revenirea inflatiei la tinta pe termen mediu, dar numai prin comunicarea unei inclinatii catre restrangere.

Analistii din piata, ca si Fitch, sunt mai sceptici", se spune in analiza.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fitch, #creditare, #credit valuta , #stiri BNR