Finantele: Ne imprumutam de afara pentru ca la noi e prea scump

Miercuri, 19 August 2009, ora 11:54
724 citiri
Finantele: Ne imprumutam de afara pentru ca la noi e prea scump

Statul a trebuit sa apeleze la imprumuturi externe din cauza costului prea mare al banilor de pe piata interna, care a scos sume consistente din buget pentru plata dobanzilor in prima jumatate de an.

Astfel, Romania va plati o dobanda de cel mult 4% pentru pachetul de finantare externa in valoare de 19,95 mld. de euro, luat de la Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, in primavara acestui an.

In schimb, banii bancilor de pe piata romaneasca s-au dovedit a fi mult mai scumpi, Finantele reusind sa atraga imprumuturi in lei prin titluri de stat doar la randamente mari, de 10,5 - 10,75%, in prezent si chiar de 12-14%, la inceputul anului.

Singura schimbare pentru debitorul Romania s-a simtit abia saptamana trecuta, cand statul a atras 447 mil. euro printr-o emisiune de titluri de stat in valuta, la o dobanda de 5,25% pe an.

Bancile nu ar fi imprumutat insa statul in aceste conditii mai relaxate in lipsa banilor veniti de la Fond, care au permis reducerea rezervelor minime obligatorii, aducand in acelasi timp un surplus de lichiditate.

 

 

 

 


Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #dobanzi, #finante, #imprumuturi, #stat , #stiri BNR