Finantele imprumuta 226 mil lei de la banci?

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 16:33
1016 citiri
Finantele imprumuta 226 mil lei de la banci?

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat, joi, obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani, in valoare de 225,96 milioane lei (53,2 milioane euro), mai putin de un sfert din suma anuntata, la un randament mediu anual de 9,91%, in scadere, potrivit datelor bancii centrale, transmite NewsIn.

Astfel, Finantele au atras doar 23,8% din valoarea de 950 milioane lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de aproape 1,72 miliarde lei (404,3 milioane euro).

La sedinta similara din 6 august, MFP a respins toate ofertele de cumparare ale bancilor, considerandu-le inacceptabile din punct de vedere al pretului, dupa ce pe 2 iulie, MFP plasase obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani, de 479,77 milioane lei (114,1 milioane euro), cu 36% mai putin decat anuntase, la un randament mediu anual de 10,93%.

MFP si-a propus sa atraga in septembrie 6 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani, dupa ce in primele opt luni Finantele au emis titluri de stat in lei de peste 51,2 miliarde lei.

De asemenea, in august, MFP a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, la o rata a dobanzii de 5,25% pe an, la putin timp dupa ce au obtinut de la un grup de banci un imprumut de tip "club loan" de circa 1 miliard euro.

In plus, MFP si-a propus sa emita, cel mai probabil in 2010, euroobligatiuni de cel putin 500 milioane euro, cu scadenta la 5 ani, stabilind deja lista scurta a celor 10 institutii financiare care vor trebui sa depuna oferte imbunatatite pentru intermedierea emisiunii.

Dupa primele sapte luni, deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la 3,5% din produsul intern brut (PIB) revizuit la 497,3 miliarde lei.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, iar Fondul va aloca pentru acoperirea deficitului bugetar al Romaniei jumatate din transele care trebuie sa intre in septembrie si in decembrie, respectiv circa 1,75 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#finante, #milioane, #banci, #benchmark, #bnr, #euroobligatiuni , #stiri BNR