Finantele au luat numai 157 milioane lei prin titluri la 12 luni

Luni, 19 Iulie 2010, ora 16:29
1091 citiri
Finantele au luat numai 157 milioane lei prin titluri la 12 luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, de 157,26 milioane lei (36,8 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 6,99% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 750 milioane lei, de aproape cinci ori mai mare decat suma atrasa, iar randamentul maxim acceptat a fost de 7% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de peste 1,1 miliarde lei (257,6 milioane euro).

La licitatia similara, pe 12 luni, din 12 iulie, Ministerul de Finante a atras 88,9 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu anual de 6,99%.

Pe piata interbancara, ratele dobanzilor pe termen scurt au ramas la un nivel foarte scazut, sub cel al dobanzii cheie, de 6,25%, respectiv in apropierea ratei dobanzii oferite de banca centrala la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an.

In schimb, ratele de dobanda pentru depozitele scadente la 12 luni inregistreaza dobanzi de 6,70-7,50% pe an.

MFP si-a propus sa emita in iulie certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de tip benchmark in valoare totala de 4,65 miliarde lei, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar.

Pentru trimestrul III, MFP are in vedere emisiuni cu o valoare totala estimativa cuprinsa intre 13 si 15 miliarde lei.

MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei, in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci, in conditiiile in care, in primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#emisiune, #finante, #randament, #titluri , #stiri BNR