Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele au atras 909,5 mil lei prin titluri la sase luni

Finantele au atras 909,5 mil lei prin titluri la sase luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la sase luni in valoare de 909,5 milioane lei (212,42 milioane euro), la un randament mediu de 7% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), transmite NewsIn.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1 miliard de lei. Bancile au depus cereri de cumparare de peste 1,61 miliarde lei.

La licitatia similara cu scadenta la sase luni, din 20 septembrie, Ministerul de Finante a atras 912,02 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu de 7% pe an, potrivit BNR.

MFP vrea sa atraga 4,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna octombrie, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar, potrivit datelor MFP.

Ministerul de Finante a atras in septembrie 2,16 miliarde lei, sub valoarea programata de 4,6 miliarde de lei.


In trimestrul al treilea, MFP a reusit sa colecteze numai 6,52 miliarde lei, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde lei.

In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul BNR atragea atentia ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci.


In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Totodata, in martie 2010, Romania a atras de pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.


Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 939 ori
Citeste mai multe desprefinante titluri mfp certificate