Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele au atras 1,08 mld. lei in depozite la 2 saptamani

Finantele au atras 1,08 mld. lei in depozite la 2 saptamani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, marti, in depozite la doua saptamani 1,08 miliarde lei (254 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 4,62% pe an, au declarat pentru NewsIn dealeri bancari. 

La licitatiile pentru titlurile de stat, MFP a preferat sa anuleze o serie de licitatii sau sa atraga mult mai putini bani decat anuntase initial, in special in iunie si iulie, ca urmare a nivelului ridicat al dobanzilor cerute de banci.

De altfel, la licitatia de luni, Finantele au luat numai 88,9 milioane lei (20,9 milioane euro) prin certificate de trezorerie la 12 luni, la un randament mediu de 6,99% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 750 milioane lei, de peste opt ori mai mare decat suma atrasa, iar randamentul maxim acceptat a fost de 7% pe an.


Bancile au depus cereri de cumparare de aproape 1,09 miliarde lei (256,3 milioane euro).


Pe piata interbancara, ratele dobanzilor pe termen scurt au ramas la un nivel foarte scazut, sub cel al dobanzii cheie, de 6,25%, respectiv in apropierea ratei dobanzii oferite de banca centrala la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an.


In schimb, ratele de dobanda pentru scadente intre o luna si trei luni se mentin la un nivel mai ridicat, de circa 6-7% pe an.


MFP si-a propus sa emita in iulie certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de tip benchmark in valoare totala de 4,65 miliarde lei, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar.


Pentru trimestrul III, MFP are in vedere emisiuni cu o valoare totala estimativa cuprinsa intre 13 si 15 miliarde lei.


MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei, in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci, in conditiiile in care, in primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.


In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.


Totodata, in martie 2010, Romania a atras de pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.


Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap.


Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.


Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB). Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1071 ori
Citeste mai multe despredepozite finante lei