Falimentele au lasat in urma datorii de 1,5 miliarde euro

Miercuri, 19 August 2009, ora 11:03
1060 citiri
Falimentele au lasat in urma datorii de 1,5 miliarde euro

In ultimii doi ani si jumatate, firmele care au dat faliment au lasat in urma datorii de aproape 2,5 miliarde de euro la nivel national, dintre care aproape un miliard de euro a fost deja recuperat in 2007 si 2008.

"In momentul de fata, problema cea mai mare a lichidatorilor este una noua. In contextul economic actual nu poti sa vinzi aproape nimic, deci nu poti recupera datoriile. Anul acesta, ne asteptam la un grad de recuperare de pana la 20% din masa credala, adica mai putin de jumatate din nivelul obtinut in anii precedenti", a declarat Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

Conform legii insolventei, din banii obtinuti prin vanzarea activelor firmei falimentare sunt platiti mai intai angajatii, in contul salariilor restante pe care acestia nu le-au mai incasat, dupa care urmeaza statul. "Asa e legea. Mai intai salariatii, apoi statul, bancile si alti creditori si, la final, furnizorii care stau cu facturile neincasate. Acestora le revine cea mai mica suma din total", explica Stanescu.

Majoritatea oamenilor de afaceri declarau la inceputul acestui an ca marea problema a valului de falimente, pe langa disponibilizarile de angajati, va fi blocajul financiar care se va crea intre furnizori si firme, blocaj amplificat si de inghetarea creditarii, care a blocat accesul la credite in conditii mai bune.

In primele sase luni ale acestui an au fost inchise sau au falimentat circa 93.000 de firme, conform datelor Ministerului de Finante. Dintre acestea, mai mult de trei sferturi erau fara activitate sau nu si-au depus la timp bilantul contabil, conform datelor ANAF. Circa 10.000 dintre ele au fost infiintate chiar anul trecut. 


Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bani, #datorii, #falimente, #firme, #insolventa, #lichidatori , #stiri BNR