"Exista in lume o supraputere si nimeni nu o poate ajuta - SUA"

Luni, 24 August 2009, ora 15:34
2386 citiri
"Exista in lume o supraputere si nimeni nu o poate ajuta - SUA"

Michel Serres ne invita sa relativizam criza financiara care a zguduit capitalismul, punand-o in balanta cu celelalte "cutremure" de mare amploare de care nu mai tinem cont, cum ar fi educatia, vorbind despre cresterea gigantesca a economiilor, de tipul celei care a dus la disparitia dinozaurilor, transmite NewsIn.

"Vad importanta crizei voastre, miliardele care sunt in joc, disparitia unor averi. Dar sunteti voi constienti de disparitia cunostintelor?", intreaba retoric Serres, amintind ca tinerele generatii nu mai au acces la latina, greaca veche ori invatamant literar.

"Aceasta criza financiara nu este decat unul dintre multiplele focuri rosii care au fost aprinse. Dar daca ne gandim ca este singurul, ne inselam", spune Serres, intr-un interviu acordat les Echos. Universitatea este in criza mondiala de 25 de ani, la fel ca sanatatea. Scolile si spitalele, conditia umana, stiinta, toate acestea trec de mult timp "printr-un cutremur" la care societatea pare imuna, spune universitarul.

"Criza voastra a facut mai mult zgomot, dar societatea nu s-a sesizat la tsunami-ul trait de copii. Ea prefera banii in detrimentul propriilor copii", suna avertismentul transant al unuia dintre umanistii secolului XXI.



In plus, traim o mare criza a catolicismului, spune Serres. Asistam la precipitarea integrismelor in majoritatea monoteismelor, alaturi de o criza a militarului: " exista in lume o supraputere si nimeni nu poate ajuta SUA, care cheltuie 1.000 de miliarde de dolari in razboiul cu una dintre cele mai slabe tari din lume, Irakul si nu-l castiga".

Din pozitia unui universitar pentru care educatia este cea care articuleaza bunul mers al lucrurilor, inclusiv in economie, Serres avertizeaza ca a privi criza actuala exclusiv in registrul financiar este o grava eroare. Criza, spune filosoful, nu este greseala unui anumit ministru si nici nu este de data recenta, semnele ei aparand in 1968. 40% dintre lucratori erau agricultori in 1900, iar acum vorbim de 4%, ceea ce inseamna "un tsunami gigantesc". Ce s-a transformat radical in ultima jumatate de secol este "homo sapiens".

Nu este societatea cea care s-a schimbat, ci conditia umana. Corpul s-a schimbat, raportarea la natura, la nastere si la moarte si totusi nimic nu s-a schimbat in institutiile noastre politice si economice. "Institutiile se comporta ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat si vreti sa nu avem o criza?", se intreaba Serres.

Pentru Michel Serres, perioada pe care o traversam acum este una dintre cele mai pasionante perioade ale istoriei. "Am chef sa va vorbesc despre disparitia dinozaurilor. Motivul este foarte simplu: au disparut pentru ca au crescut. Marimea lor este cea care i-a ucis. Viata nu poare exceda o anumita marime. Murim de-atata crestere", avertizeaza Serres, amintind de esecul Imperiului Roman, cauzat de aceeasi necontrolata pofta de grandoare.

"In economie, nu stiu, dar in viata, cresteti, cresteti si apoi dispareti", adauga filosoful, trimitand la marile institutii economice care s-au dezvoltat peste limita naturala.

"Razboiul pe care il purtam astazi nu este un razboi intre oameni, ci razboiul pe care oamenii il duc contra lumii. Suntem pe cale de a castiga acest razboi, adica sa pierdem lumea", conchide pe un ton pesimist si profetic Serres.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Unul dintre criteriile importante pe care persoanele care caută să închirieze sau să cumpere un apartament îl iau în considerare este siguranța. Aceasta este dată inclusiv de cât de bine...
#active, #bancar, #consolidare, #credite, #criza, #jucatori, #serres , #stiri BNR