Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Euro stabil, dolarul scade

Euro stabil, dolarul scade

In ciuda volumului de tranzactionare mare, care a depasit luni o jumatate de miliard de euro, cursul de schimb al euro s-a stabilizat. Dolarul a avut o zi mai A"slaba", influentat de evolutia sa fata de euro.

A"Piata a fost foarte stabila, atat vanzatorii cat si cumparatorii considerand ca euro se afla la cotatii convenabile, comenta un dealer bancar. Cotatiile de dimineata ale euro au fost de 3,5450 - 3,55 lei, pentru ca in partea a doua a zilei ele sa creasca, datorita cumparatorilor, la 3,6550 - 3,66 lei. Pentru zilele urmatoare ma astept la o constanta a cotatiilor". Cursul mediu al euro a fost stabilit la 3,6522 fata de 3,6548 lei, la inceputul saptamanii, iar dolarul a coborat de la 3,1231 la 3,1047 lei, influentat de mentinerea paritatii la valori de peste 1,1750 dolari.

Pe piata monetara, dobanzile la o zi s-au mentinut la 6 - 8%, iar cele la o saptamana la 5 - 8%, bancile preferand sa se imprumute mai scump in lei in asteptarea unor noi interventii ale BNR, care sa sterilizeze excedentul de moneda nationala, la dobanzi de 7,50%/an. Paritatea euro/dolar a fluctuat intre 1,1760 si 1,1806 dolari, valori apropiate de cele de acum doua zile, chiar daca productivitatea muncii din SUA, din trimestrul al treilea, a urcat la 4,7%. Stabilitatea paritatii a fost o consecinta a interesului mai mare aratat monedei nipone, care a atins minimul ultimelor 32 de luni fata de cea americana, in timp ce fata de euro a scazut la un minim istoric de aproape143 yeni.

Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei de aur continua sa creasca, el urcand ieri dimineata la 508,25 dolari. Cresterea pretului metalului pretios, in special in zona asiatica, este o consecinta a politicii bancilor centrale din aceasta parte a lumii, care doresc sa protejeze in fata evolutiilor paritatii euro/dolar si a evolutiilor pretului titeiului. La randul lor, investitorii isi diversifica portofoliile ca urmare a temerilor legate de cresterea economica globala si inflatie.

Radu Georgescu

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 991 ori