Emisiune numismatica la 150 de ani de la nasterea regelui Ferdinand I

Luni, 13 Iulie 2015, ora 15:54
7070 citiri
Emisiune numismatica la 150 de ani de la nasterea regelui Ferdinand I
Foto: BNR

Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic, incepand cu 15 iulie, un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) si o moneda din argint dedicate implinirii a 150 de ani de la nasterea regelui Ferdinand I.

Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint si din tombac cuprat) sunt urmatoarele:

Aversul monedei din aur reda imaginea ansamblului Catedralei Incoronarii de la Alba Iulia, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "100 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2015".

Aversul monedei din argint reda imaginea ansamblului Catedralei Incoronarii de la Alba Iulia, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2015".

Aversul monedei din tombac cuprat reda imaginea ansamblului Catedralei Incoronarii de la Alba Iulia, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "1 LEU", stema Romaniei si anul de emisiune "2015".

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din tombac cuprat), prezinta portretul regelui Ferdinand I, anii intre care a trait "1865", "1927" si inscriptiile in arc de cerc "FERDINAND I" si "REGE AL ROMANIEI".

Caracteristicile tehnice si descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intra in componenta setului de trei monede.

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent.

Seturile de monede si monedele din argint vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de:

150 seturi monede (din aur, argint si tombac cuprat) ;

250 monede din argint.

Preturile de vanzare sunt:

1.950,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare;

330,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare.

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat dedicate implinirii a 150 de ani de la nasterea regelui Ferdinand I au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de monede si a monedelor din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

#emisiune numismatica BNR, #emisiune numismatica 150 ani Ferdinand , #stiri BNR