Economia Marii Britanii s-a comprimat in T2 cu 0,7%

Vineri, 28 August 2009, ora 13:46
1486 citiri
Economia Marii Britanii s-a comprimat in T2 cu 0,7%

Economia Marii Britanii s-a comprimat in al doilea trimestru cu 0,7%, in contextul in care recesiunea a determinat companiile sa reduca nivelul investitiilor si stocurile, in timp ce consumatorii si-au redus cheltuielile, relateaza Bloomberg, preluat de NewsIn.

Scaderea produsului intern brut (PIB) a fost mai mica decat nivelul de 0,8% calculat luna trecuta, a anuntat institutul oficial de statistica din Londra.

Analistii estimau, in medie, in cadrul unui sondaj Bloomberg, ca cifra nu va fi modificata. Economia s-a comprimat cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, marcand cea mai mare scadere de la inceperea masuratorilor, in 1955.

Banca centrala a Marii Britanii a extins in aceasta luna programul de cumparare de obligatiuni la 175 miliarde lire sterline, dupa ce recesiunea s-a dovedit a fi mai grava decat se estima in mai.

Chiar daca economia ar putea reveni pe crestere in acest an, economia va compensa pierderile din timpul crizei abia in 2012, potrivit analistilor.

"Exista o mare capacitate de productie excedentara, astfel incat exinderea cheluielilor pentru investitii nu are sens, iar firmele intampina greutati in accesarea fondurilor de la banci, pentru a finanta o eventuala extindere", a declarat Peter Dixon, economist in cadrul Commerzbank AG.

"Economia se poate sa fi depasit punctul critic, insa revenirea va fi lenta". Statisticile publicate in aceasta luna de banca centrala arata ca economia va creste in al treilea si in al patrulea trimestru, cresterea anuala urmand sa se reia in primul trimestru al anului viitor, odata cu efectele planului de relaxare fiscala.

Rata somajului din Marea Britanie a avansat in al doilea trimestru la un maximum al ultimilor 14 ani, iar companiile care se cofrunta cu o cerere slaba vor continua sa faca disponibilizari si in 2010, limitand ritmul revenirii, sustin economistii. 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#britanie, #economie, #marea, #pib, #revenire , #stiri BNR