Doua banci straine au retras capitaluri de doua miliarde euro din Romania

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 16:37
1688 citiri
Doua banci straine au retras capitaluri de doua miliarde euro din Romania

Doua banci straine au retras recent, temporar, capitaluri de doua miliarde de euro din piata romaneasca, in absenta posibilitatilor de a investi in plasamente in valuta cu scadenta pe termen scurt, au declarat pentru MEDIAFAX surse din BNR.

"Bancile-mama nu si-au redus expunerea pe Romania, insa nu au intrumente in care sa investeasca pe termen scurt. Pe masura ce apar oportunitati, bancile-mama le fructifica. Toate bancile straine fac acest lucru, este vorba de managementul contului curent", au declarat surse citate, care nu au dorit sa faca public numele bancilor.

Consiliul de Administratie al BNR a decis luni sa reduca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani de la 30% la 25%, pentru sustinerea finantarii sectorului guvernamental de pe piata interna, in conditiile amanarii transelor din imprumutul extern.

"BNR a eilberat circa 1,3 miliarde de euro prin reducerea RMO la valuta, iar banii vor fi folositi cel mai probabil pentru lansarea de titluri de stat in euro. Cele doua banci care au facut plasamentele la bancile-mama primesc o dobanda de 0,25%.

De ce sa-si tina banii acolo la o astfel de dobanda, cand pot sa primeasca 5-6% din cumpararea titlurilor de stat? Cel mai probabil, cele doua banci vor aduce din nou banii in tara daca Ministerul Finantelor se va imprumuta in valuta", au mai spus sursele.

Ministerul Finantelor a atras la licitatia de titluri de stat in valuta pe trei ani organizata la inceputul lunii noiembrie 790 de milioane de euro, aproape dublu fata de valoarea programata, la un randament maxim de 5,25% pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#banci, #straine, #capital, #miliarde, #euro , #stiri BNR