Din zece clienti ai magazinelor online doar unul este roman

Joi, 23 Iunie 2005, ora 00:21
1060 citiri

Valoarea comertului electronic in acest an este estimata la 80 de milioane de dolari. Insa 90% dintre cumparatori sint straini. O cincime din populatia Romaniei foloseste Internetul, iar in ultimii ani, tot mai multi s-au orientat catre dezvoltarea unei afaceri pe Internet. Desi exista inca dificultati atit pe plan legislativ, cit si pe partea de management si comunicare, numarul de tranzactii a crescut constant in ultimii trei ani. Spre exemplu, valoarea tranzactiilor cu cardurile emise in Romania a crescut de la 1,8 milioane de euro, in 2003, la 2,8 milioane in 2004.

Estimari opimiste pentru anul in curs

Din totalul tranzactiilor efectuate, doar 10% sint generate de carduri care au fost emise in Romania. Restul de 90% apartin comerciantilor din strainatate care fac tranzactii prin carduri emise si utilizate in afara Romaniei. Posesorii romani de carduri VISA din strainatate au efectuat anul trecut pe piata romaneasca 34.000 de tranzactii in valoare de 4,5 milioane de dolari, potrivit statisticilor Romcard. A"Conform datelor pe care le avem deja pe primele 5 luni din 2005, in acest an se estimeaza ca valoarea tranzactiilor de pe Internet va atinge cifra de 80 de milioane de dolari,A" spune Madalin Lazarescu, research analist la IDC Romania.

Bani mai multi din tranzactii mai putine

In ceea ce priveste primul trimestru din acest an, s-au inregistrat pina acum tranzactii de 885.000 de euro, potrivit datelor de la BNR. Dupa valoarea totala a tranzactiilor cu carduri care au fost emise in strainatate, luna aprilie ramine cea mai profitabila, cu circa 9,5 milioane de dolari, cu aproape doua milioane mai mult fata de mai. Numarul tranzactiilor prin Romcard in sistemul 3D Secure acopera 70% din piata actuala. Fata de aprilie, in luna mai tranzactiile au scazut cu circa 8.000, la 42.000. Sistemul 3D Secure deserveste in acest moment peste 160 de comercianti, iar in Romania exista peste 500 de site-uri inregistrate in sistemul e-comert. De asemenea, in luna martie 2005 existau 56.100 de abonati ai instrumentelor de plata cu acces la distanta, de patru ori mai multi fata de 2003.

Cotidianul