Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Desi nu a realizat tranzactii, BNR a mai testat o data piata valutara

Desi nu a realizat tranzactii, BNR a mai testat o data piata valutara

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri dupa-amiaza, ca a testat din nou piata valutara, la ora 16, "pentru a verifica realitatea cotatiilor", fara sa efectueze, insa, vreo tranzactie. In jurul pranzului, BNR a intervenit direct in piata valutara prin vanzarea a aproximativ 40 milioane euro pentru"testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine".


Un alt scop al interventiei anterioare a fost "intelegerea unor necorelari intre datele statistice de pe pietele monetara si valutara si cotatiile existente pe aceste piete".


In comunicatul semnat de purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, se arata ca "datele statistice de pe piata monetara arata ca dobanzile s-au mentinut la nivel inalt, cu toate ca exista un exces de lichiditate".


Vineri, dobanzile pentru depozitele la o zi de tip overnight erau in piata monetara de 14-17%, nivel mult peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an.


Interventia in piata a BNR vine pe fondul unor "miscari ample" ale cursului leului, "necorelate cu evolutia de pe piata monetara".


Operatiunea din jurul pranzului urmarise "in principal verificarea functionalitatii pietei", potrivit BNR.


Interventia directa a BNR in piata valutara a avut ca efect imediat aprecierea semnificativa a leului cu peste cinci bani, pana sub 3,77 lei/euro.


Dupa interventia BNR, leul a revenit spre 3,80 lei/euro, in urma unor marcari de profit, iar la ora 14:55, euro era cotat cu 3,8025-3,8125 lei/euro.


Dealerii au vazut in miscarea bancii centrale un semnal ca BNR este gata sa intervina oricand este cazul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1165 ori