Deficitul de cont curent s-a adancit cu 38,5% in primele sapte luni

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 15:06
982 citiri
Deficitul de cont curent s-a adancit cu 38,5% in primele sapte luni

Deficitul balantei de plati a Romaniei a continuat sa se adanceasca in luna iulie, ajungand la 3,79 miliarde euro dupa primele sapte luni, dupa ce balanta transferurilor curente a inregistrat un sold mai mic cu 32% fata de primele sapte luni din 2009, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), transmite NewsIn.

In primele sapte luni din 2009, deficitul balantei de plati a fost de 2,74 miliarde euro.

Balanta serviciilor a inregistrat un deficit de 457 milioane euro in primele sapte luni din 2010, de 4,3 ori mai mare decat cel de 105 milioane euro din perioada similara a anului trecut, mai arata datele publicate de BNR.

Principala cauza a deficitului balantei serviciilor a fost segmentul "alte servicii", care si-a adancit deficitul la 267 milioane euro, de la 146 milioane euro in primele sapte luni din 2009.

De asemenea, segmentul "turism-calatorii" s-a dezechilibrat si mai mult, cu un deficit de 143 milioane euro, fata de 37 milioane euro in ianuarie-iulie 2009.

La randul sau, balanta externa a serviciilor de transport a trecut pe deficit si a ajuns la -47 milioane euro in primele sapte luni, de la un excedent de 78 milioane euro in perioada similara a anului trecut.

Deficitul balantei veniturilor a crescut la 1,51 miliarde euro in primele sapte luni ale acestui an, comparativ cu cel de 1,34 miliarde euro inregistrat in ianuarie-iulie 2009.

Excedentul transferurilor curente - care intra in calculul balantei de plati - a scazut de aproape 1,5 ori, de la 2,27 miliarde euro, la 1,54 miliarde euro in primele sapte luni din 2010.

Anul trecut, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 68,7%, la 5,05 miliarde euro, nivelul dezechilibrului extern revenind la nivelul din 2004, an in care dimensiunea economiei romanesti era insa mult mai mica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit, #cont, #curent, #datorii , #stiri BNR