Deficitul comercial va creste in acest an cu 20%, la 18 miliarde euro

Sambata, 27 Ianuarie 2007, ora 04:29
604 citiri

Deficitul comercial va creste in acest an cu 20%, la 18 miliarde euro, fata de circa 15 miliarde euro in 2006, pe fondul majorarii intrarilor de capitaluri speculative in piata, a declarat, vineri, secretarul general al Asociatiei Importatorilor si Exportatorilor din Romania, Mihai Ionescu.

"In acest an si in anul urmator, Romania va fi inca un magnet pentru capitalurile speculative, care vor face presiune pe curs, cu toate preocuparile Bancii Nationale de a mentine un echilibru pe piata valutara. Acest fenomen va accentua deficitul comercial cu cel putin 20%, chiar daca estimarile oficialilor romani sunt mai incurajatoare", a spus Ionescu.

In opinia oficialului ANEIR, piata romaneasca este "asediata de capitaluri speculative", care au dictat cursul monedei nationale.

"Din pacate nu avem o piata financiara dominata de valuta din import si export, ci 90% din capitaluri sunt speculative", a spus Ionescu.

Viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu a declarat vineri ca banca centrala va mentine si in acest an evolutia cursului valutar in marja de plus sau minus 15%, ceea ce va oferi stabilitate financiara.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)