Deficitul bugetar a urcat dupa noua luni la 5,03% din PIB

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 12:35
1464 citiri
Deficitul bugetar a urcat dupa noua luni la 5,03% din PIB

Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele noua luni, un deficit de 5,03% din PIB, pe fondul unor venituri estimate la 23,4% din PIB si a unor cheltuieli publice reprezentand 28,4% din PIB, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina.

Potrivit oficialului MFP, in intervalul ianuarie - septembrie, deficitul bugetar s-a ridicat, in termeni absoluti, la aproape 25 de miliarde lei, incasarile la bugetul general consolidat totalizand 116,3 miliarde lei, iar cheltuielile 141,2 miliarde lei.

Bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 4,5% din PIB dupa primele opt luni ale anului, in urcare cu un punct procentual comparativ cu nivelul inregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit. La finele lunii august, veniturile indicau o scadere cu 6,6% fata de intervalul similar din 2008, in timp ce cheltuielile totale erau in urcare cu 8,3%.

Fondul Monetar International a fost de acord, la inceputul lunii august, dupa prima evaluare a acordului stand-by de imprumut, cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, de la proiectia anterioara de 4,6%.

Noua proiectie a pornit de la faptul ca veniturile bugetare sunt prognozate sa fie mai reduse in acest an cu 17 miliarde lei fata de estimarea initiala.

In primele sase luni ale anului, deficitul bugetar a fost finantat in principal prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, urmate de acordarea primelor transe de la Comisia Europeana, primul imprumut de la Banca Mondiala (BM) si ulterior o parte dintr-o transa de la FMI.

Primii bani de la FMI, echivalentul a 5 miliarde de euro, au intrat la inceputul lunii mai, imedita dupa aprobarea acordului, insa banii au mers in totalitate la rezerva bancii centrale.

Institutia financiara internationala a aprobat luni eliberarea celei de-a doua transe din imprumutul stand-by, reprezentand echivalentul a 1,85 miliarde de euro.

Jumatate din suma a intrat la rezerva BNR, iar cealalta jumatate in contul Trezoreriei, bani pe care Ministerul Finantelor ii va folosi pentru acoperirea deficitului bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit, #buget, #guvern, #pib, #bnr , #stiri BNR