Declinul cererii de credite din partea firmelor se va tempera in T1

Joi, 18 Februarie 2010, ora 17:17
1087 citiri
Declinul cererii de credite din partea firmelor se va tempera in T1

Cererea de credite a companiilor s-a restrans in ultimul trimestru din 2009, contrar asteptarilor care indicau stoparea evolutiei, iar bancile estimeaza in prezent ca declinul cererii se va reduce din primul trimestru al acestui an, arata un sondaj publicat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.

De asemenea, standardele de creditare a companiilor nefinanciare, cu exceptia celor privind creditul ipotecar, au continuat sa se inaspreasca in ultimul trimestru al anului trecut - dar mai putin decat fusese anticipat in trimestrul anterior -, prin modificarea unor noi clauze contractuale, altele decat cele legate de costul, garantiile sau maturitatea finantarii.

"Acest ciclu de inaspriri ale standardelor de creditare, ce dureaza de aproape doi ani, ar putea sa se incheie, desi unele banci nu exclud continuarea lui", se mai arata in sondaj.

Riscurile asociate companiilor au sporit la nivelul intregii economii, cele mai riscante sectoare pentru banci fiind constructiile, tranzactiile imobiliare si industria.

Sectorul energetic este singurul unde riscul nu este in crestere, iar agricultura, transporturile si comunicatiile reprezinta domeniile cel mai putin afectate.

Potrivit sondajului, 30% dintre banci semnaleaza o inasprire a standardelor pentru creditele pe termen lung, in timp ce standardele pentru cele pe termen scurt ar urma sa nu mai fie modificate.

Interes crescut al populatiei pentru cardurile de credit

In ultimul trimestru din 2009, cererea de credite ipotecare si de consum s-a mentinut la nivelul trimestrului anterior, in schimb, cererea de carduri de credit a inregistrat un usor avans.

Potrivit datelor BNR, bancile nu se asteapta deocamdata la revigorarea cererii de credite din partea populatiei.

In ce priveste standardele de creditare pentru populatie, nu au fost modificari notabile in cazul creditelor ipotecare, dar cele pentru creditele de consum s-au inasprit.

"Asteptarile indica incheierea ciclului de restrictivitate pentru standardele de creditare", sustine BNR.

Asteptarile pentru primul trimestru din 2010 indica o usoara relaxare a standardelor pentru creditele imobiliare, pentru prima data in aproape doi ani.

Pentru creditele de consum, prudenta bancilor este alimentata si de riscul asociat bonitatii clientilor, cel asociat colateralului sau garantiilor, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie, pe baza unui chestionar care este transmis primelor 10 banci, dupa cota de piata pe creditare.

Opiniile acopera evolutiile din ultimele trei luni si asteptarile privind urmatoarele trei luni.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#standarde creditare, # declin, # credite, # standarde , #stiri BNR