Decizia BNR nu va influenta cursul euro

Miercuri, 26 Martie 2008, ora 14:05
1426 citiri
Decizia BNR nu va influenta cursul euro

Decizia Bancii Nationale a Romaniei de majorare a ratei dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5 la suta pe an, a validat asteptarile pietei si nu va avea influente asupra cursului de schimb pentru euro, a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru."Majorarea dobanzii la nivelul asteptat de piata era deja inclusa in cursul de schimb. Daca BNR ar fi facut o surpriza si crestea mai mult dobanda, atunci ar fi avut influenta', a spus Dumitru.

El a apreciat ca, in perioada urmatoare, cursul euro/leu va fi relativ stabil, undeva la 3,65-3,7 lei si sunt ceva sanse ca, spre sfarsitul anului, moneda nationala sa se aprecieze usor, iar cursul sa ajunga la 3,5-3,55 lei.

In opinia sa, este foarte putin probabil atingerea unui nivel de 3,4 lei, al cursului de referinta.

In ceea ce priveste efectele masurii BNR asupra creditarii, oficialul Raiffeisen estimeaza o crestere a dobanzilor in perioada urmatoare.


'Ne putem astepta la cresteri si la dobanzile la depozite si la cele la credite. De altfel, nici ultima majorare a dobanzii de politica monetara, din februarie, cu un punct procentual, nu a fost implementata practic in piata, asa ca, in urmatoarea luna, se vor vedea in piata aceste ultime modificari de politica monetara', a mai spus Ionut Dumitru.

BNR a majorat, miercuri, rata dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5 la suta pe an, si a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

BNR va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, se arata intr-un comunicat al bancii centrale, care mai precizeaza ca va monitoriza indeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, astfel incat prin adecvarea instrumentelor politicii monetare sa contracareze presiunile inflationiste in vederea revenirii cat mai rapide, intr-o maniera sustenabila, a dezinflatiei, pe traiectoria anuntata pe termen mediu.