Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Decizia BCE referitoare la salariile bancherilor starneste controverse in Uniune

Decizia BCE referitoare la salariile bancherilor starneste controverse in Uniune

Proiectul de lege in care se stipuleaza reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, inclusiv pe cele ale angajatilor BNR, criticat de oficialii BCE prin nota publicata la inceputul lunii, ar putea starni un val de controverse in intregul sistem bancar european, informeaza Financial Times, precizeaza NewsIn.

Banca Centrala Europeana (BCE) a criticat, alaturi de legea privind angajatii bancii centrale a Romaniei, si proiectul de lege din Ungaria, care prevede reducerea salariului guvernatorului bancii centrale, ca parte a masurilor de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar al tarii.

In Ungaria, ministrii noului guvern au initait un proiect de lege care ar reduce salariul guvernatorului bancii centrale a tarii, Andras Simor cu 75%, la aproximativ 2 milioane de forinti (8.550 dolari) pe luna.

Decizia a venit in contextul in care oficialii partidului Fidesz, venit la guvernare in luna aprilie, au cerut demisia guvernatorului, pe fondul unor acuzatii legate de investitii din trecut in fonduri offshore.

Acesta si-a anuntat intentia de a-si pastra functia in cadrul bancii centrale a Ungariei pana la finalul termenului, iar analistii FT sustin ca este de asteptat ca BCE sa-l sustina.

In cazul Romaniei, legea prevede, printre reducerile salariale pentru diferite categorii de angajati publici, si diminuarea cu 25% a salariilor personalului BNR si transferul la bugetul de stat a sumelor reprezentand aceasta diminuare.

BCE nu s-a pronuntat impotriva ideii generale de reduceri voluntare prin taierea salariilor angajatilor organismelor de reglementare pentru iesirea din impas a tarilor grav afectate de criza europeana a datoriilor si nu a obiectat in cazul reducerilor voluntare de salariu, cerute in ultimii ani de guvernatorii bancii centrale irlandeze, adauga jurnalistii de la FT.

Guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii, Mervyn King a anuntat ca nu doreste sa primeasca mariri de salariu in perioada 2010-2011 si chiar a refuzat majorarea venita odata cu realegerea sa in functie din 2008.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE a motivat pozitia institutiei, argumentand in favoarea reformelor fiscale, care sunt "esentiale pentru reinstaurarea increderii in economie si crestere".

Cu toate acestea, Trichet a aparat principiul independentei bancilor centrale inca de la numirea sa in fruntea institutiei europene, din 2003.

Conform raportului anual al bancii, salariul presedintelui a crescut in 2009 cu 2,5%, la 360.000 euro.

"Principiul independentei bancii centrale cere ca nici o terta parte sa nu exercite o inflenta directa sau indirecta" asupra acesteia, sustin oficialii BCE, indicand faptul ca o atfel de procedura este interzisa de tratatele europene.

"Legea prevede, la fel ca si pentru anumite alte categorii de angajati publici, diminuarea salariilor personalului BNR, desi statul roman nu este angajatorul formal al personalului BNR.

Conform statutului BNR, salariile personalului BNR sunt platite din resursele proprii ale bancii centrale.(...) In acest context si independent de necesitatea adoptarii unor masuri urgente, BCE ar dori sa reaminteasca faptul ca orice operatiune intre banca centrala nationala (BCN) si autoritatile nationale ale unui stat membru UE trebuie sa respecte limitarile impuse in acest sens prin Tratat, si in special principiul independentei bancii centrale prevazut la articolul 130 si interdictia de finantare monetara", se mentioneaza in nota informativa publicata de BCE.

In plus, BCE a recomandat ajustarea legislatiei pentru a fi in conformitate cu tratatul de aderare al tarii la Uniunea Europeana.

Oficialii BNR au anuntat ca este o chestiune ce trebuie discutata la nivelul guvernului, in ceea ce priveste ajustarea legislatiei.

"Din perspectiva contabila, o diminuare a salariilor personalului conduce la o diminuare de facto a costurilor operationale ale BNR, majorand astfel in mod potential resursele financiare ale acesteia. Totusi, daca majorarea corespunzatoare a resurselor financiare ale BNR este transferata direct la bugetul de stat, o astfel de situatie ar constitui in mod efectiv majorarea fondurilor statului roman pe seama BNR. In acest sens, orice transfer financiar direct de aceasta natura de la BNR la bugetul de stat poate fi asimilat finantarii monetare care este interzisa in mod clar prin articolul 123 din Tratat. Prin urmare, pentru a se evita o incalcare a interdictiei de finantare monetara, legea ar trebui modificata pentru a se asigura respectarea in totalitate a dispozitiilor Tratatului", informeaza BCE. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1727 ori
Citeste mai multe despreresurse bnr salarii scaderi bce