Cursul valutar: cine pariaza pe un curs de 3,8 lei/euro in 2010?

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 15:18
6604 citiri
Cursul valutar: cine pariaza pe un curs de 3,8 lei/euro in 2010?

"Pentru 2010, cursul valutar il estimez a fi de 3,8 lei/euro. Eu am facut aceasta estimare la sfarsitul anului trecut. Intre timp multe lucruri s-au schimbat, recesiunea a fost putin mai dura decat estimarea initiala, intregul mediu de afaceri international a fost putin zguduit dar imi pastrez inca aceasta estimare pentru cursul de schimb" a declarat Dragos Cabat, Managing Partner in firma de consultanta financiara si de management Financial View, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Analistul financiar spune ca pe termen scurt romanii ar trebui sa imprumute in lei, desi pare nefavorabil la prima vedere, din cauza dobanzilor mai mari fata de euro. In schimb pentru un credit pe o perioada de 30 de ani, Dragos Cabat recomanda euro pentru ca "in urmatorii 6-8 ani Romania va trece la zona euro si moneda oficiala va deveni euro". 

Va rezista cursul de schimb euro/leu pana la sfarsitul anului fara socuri importante?

Da, va rezista cel putin pana la sfarsitul lui noiembrie. In decembrie va fi o perioada interesanta in care s-ar putea sa vedem fie o apreciere a leului, fie o depreciere. In principiu, cel putin pana la sfarsitul lui noiembrie, leul va fluctua doar intre 4,1 si 4,25.

Ce se va intampla cu cererea de euro de pe piata interbancara?

De obicei, in ultima parte a anului cererea de euro creste dar tinand cont de faptul ca anul acesta e un an diferit, cu scadere economica, este foarte posibil ca si importurile sa nu mai aiba un volum atat de mare si atunci sa avem o cerere de euro mai redusa in ultima parte a anului.

Sigur ca vor intra si transele urmatoare din imprumuturile cu organismele internationale si, de acolo, se va crea lichiditatea pe piata, dar in mediul privat probabil ca vom avea o cerere mai redusa de valuta.

Cum vor trebui romanii sa-si gestioneze resursele proprii in perioada urmatoare?

Fiind o perioada de criza, reducerea costurilor este importanta atat la nivelul fiecarei companii, cat si la nivel individual. Reducerea costurilor fiecaruia si gestionarea banilor cu mare atentie, in special tinand cont de posibilitatea de fluctuatie a cursului valutar, este foarte importanta pentru romani.

In ce anume ar putea investi romanii in aceasta perioada?

Este o perioada in care lichiditatea e mai importanta decat randamentul si riscul e mai important decat profitul dintr-o investitie. Cele mai bune investitii in aceasta perioada sunt cele cu randamente mici dar cu risc cat mai redus.

Piata de capital este foarte volatila in aceasta perioada, dobanzile la banci, de asemenea, sunt in scadere, de aceea cred ca lichiditatea este cea mai importanta caracteristica dupa care se poate judeca performanta.

Dati-ne cateva exemple de domenii in care ar putea investi oamenii

Investitiile care ii sunt la indemana unui om obisnuit sunt fie depozitele bancare, fie investitiile pe piata de capital. In mod eronat, in ultimii ani, a fost considerata investitie si cea in domeniul imobiliar.

Aceea nu este o investitie decat atunci cand activele tale proprii si sumele de care dispui sunt suficient de mari incat o investitie in domeniul imobiliar sa nu reprezinte mai mult de 2-5% din activele totale de care dispui. Cred ca pentru romanul obisnuit investitiile decente in aceasta perioada sunt depozitele bancare si o mica parte pe piata de capital.

S-au auzit multe voci in media, de la anumiti oameni de afaceri, care spuneau ca, pana la sfarsitul anului, cursul valutar va ajunge undeva la 4,5-4,7 lei/euro.

De multe ori acesti oameni, ca si analistii de altfel, au interese personale cand spun anumite lucruri. Credibilitatea oricarui analist sau a oricarei persoane care face o asemenea prognoza este data si de rezultatele din trecut. Daca in trecut au dat predictii bune despre cursul valutar de exemplu, putem sa tinem cont de ceea ce au spus, daca nu, inseamna ca, mai degraba, e vorba de interese de moment.

Eu unul nu stiu ca multi dintre oamenii de afaceri sa fi avut in ultimii 2-3 ani predictii corecte. Probabil este vorba de interese de moment.

Avem un declin al economiei pe tot anul estimat la 8,5%. Exista o presiune mai mare pe leu fata de sfarsitul anului trecut?

Nu. Presiunea la sfarsitul anului trecut era determinata de dezechilibre foarte mari macroeconomice si era normal ca leul sa ajunga atunci la un curs de 4 lei/euro. Acum, nu mai exista o asemenea presiune, s-au schimbat foarte mult lucrurile in economia zonei internationale si in economia Uniunii Europene. Atat statele din UE au trecut printr-o recesiune cat si Romania. Probabil ca usor-usor, mai intai UE si apoi, la anul, Romania vor incepe sa iasa din aceasta recesiune.

De aceea, presiunea pe leu care ar exista acum nu este una legata de fundamentele economiei ci mai degraba este legata de fluxurile de capital. Desi fluxurile de capital s-au micsorat pe partea investitiilor private, au crescut datorita imprumuturilor de la organismele international. Putem spune ca, in acest moment, pentru nevoile Romaniei este un oarecare echilibru. Probabil ca, dupa alegeri cursul valutar va ramane in jurul valorii de 4 lei/euro.

Ce ar insemna pe de o parte pentru populatie si pe de alta parte pentru companii, o depreciere puternica a raportului euro/leu in perioada urmatoare?

O depreciere a leului ar insemna presiune foarte mare pentru cei care au credite in valuta si venituri in lei. De asemenea, o depreciere puternica a leului s-ar transmite prin inflatie si scaderi la produsele importate, scumpiri la energia electrica. Stabilitatea cursului valutar este foarte importanta pentru pastrarea nivelului de trai al populatiei.

Care este cea mai buna valuta pentru un credit pe termen scurt de pana la 5 ani?

In momentul acesta, pentru un credit pe termen scurt cred ca oamenii ar trebui sa se imprumute in lei desi pare nefavorabil la prima vedere pentru ca dobanzile sunt mult mai mari la leu decat la euro sau la dolar. Totusi, le ofera oamenilor aceasta protectie fata de eventualele fluctuatii de curs valutar.

Desi, cel mai probabil in anii urmatori leul se va aprecia, estimez cursul valutar intorcandu-se undeva catre 3,8 lei/euro. Cred ca prudent pentru romani, in momentul de fata, este sa se imprumute in lei.

Dar pentru un credit pe termen lung, de pana la 30 de ani?

Cu siguranta euro. Mai devreme sau mai tarziu, in urmatorii 6-8 ani Romania va trece la zona euro si moneda oficiala a tarii noastre va deveni euro. Pentru creditele pe termen lung, tinand cont si de avantajul dat de dobanda, este normal ca aceste imprumuturi sa fie in euro.

Care estimati ca va fi cursul valutar cu care vom incheia 2010?

Pentru 2010, culsul valutar il estimez a fi 3,8 lei/euro.

Eu am facut aceasta estimare la sfarsitul anului trecut. Intre timp multe lucruri s-au schimbat, recesiunea a fost putin mai dura decat estimarea initiala, intregul mediu de afaceri international a fost putin zguduit dar imi pastrez inca aceasta estimare: 3,8 lei/euro pentru sfarsitul lui 2010.

Unii analisti financiari spun ca investitorii ar trebui sa cumpere lei in perioada urmatoare pentru ca economia isi revine. 

Daca este sa ne gandim numai la profitul pe termen scurt, daca leul ramane constant fata de euro sau chiar cu o usoara tendinta de apreciere si, tinand cont ca dobanzile la lei sunt mult mai mari decat cele la euro, normal ar fi sa ne facem depozite in lei. Aceasta inseamna un joc. Intotdeauna cand un investitor castiga, altcineva trebuie sa piarda.

Romania a trecut prin acest tip de joc in ultimii ani cand, datorita aprecierii puternice a cursului de schimb coroborat cu dobanzile foarte mari care erau la lei fata de valuta, cineva, si aici ma refer la investitori importanti, castiga si altcineva, statul roman, pierdea. Aceasta a produs dezechilibrele din economie. Din punctul de vedere al unui investitor privat, pentru el este avantajos sa cumpere lei si sa faca depozite in moneda nationala. Oricand exista riscul unei inversari de trend.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #cabat, #curs, #dragos, #euro, #lei, #moneda, #recesiune, #valutar , #stiri BNR