Cursul valutar, "blocat" de alegeri

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 12:45
1457 citiri
Cursul valutar, "blocat" de alegeri

Dealerii din piata monetara sunt de parere ca din cauza crizei politice o apreciere a cursului valutar este imposibila.

"Leul nu se apreciaza pana nu se termina zgomotul politic. Asta desi BNR face eforturi pentru a mentine cursul de schimb. Parerea mea este ca exista un fel de acord tacit conform caruia cursul valutar nu va depasi 4,3 lei/euro in perioada urmatoare, respectiv a alegerilor", a declarat pentru Gandul un dealer.

Iesirea de la guvernare a PSD insa, care a lasat in urma un Guvern fara majoritate in Parlament, deci fara siguranta ca isi poate promova legile, precum si motiunea de cenzura, care ar putea duce la caderea Executivului, echivaleaza pentru investitori cu un singur lucru: Romania ar putea rata acordul cu FMI, luat tocmai pentru a proteja leul.

Unii economisti critica BNR pentru politica de a tine sub control cursul valutar pentru ca in acest fel sunt diminuate sansele unei rveniri mai rapide a economiei.

In primul rand pentru ca Banca nu poate mentine cursul valutar decat cu doua costuri importante: banii din rezerva si golirea pietei de lei, ceea ce urca dobanzile interbancare si, in final, pe cele ale romanilor cu credit.

"Criza politica nu se vede si nici nu o sa se vada. Atat timp cat BNR va fi interesata sa tina cursul, nu se va vedea nimic. Piata leului este relativ mica, ceea ce inseamna ca leul poate fi mentinut cu niste costuri mai mici din partea BNR", este de parere Matei Paun, managing partner BAC Investments.

In opinia acestuia, cursul valutar ar putea fi folosit ca instrument de stimulare a exporturilor si de descurajare a importurilor prin lasarea acestuia sa se deprecieze pana la un nivel de 5-6 lei/euro. Efectele negative ale unui astfel de scenariu ar fi ca bancile s-ar confrunta cu o crestere a creditelor neperformante si cu obligativitatea sa constituie o suma mai mare de provizioane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs, #valutar, #euro, #bnr, #leu , #stiri BNR