Cursul valutar: 4,4 lei/euro, in urmatoarele saptamani?

Marti, 31 August 2010, ora 13:36
1488 citiri
Cursul valutar: 4,4 lei/euro, in urmatoarele saptamani?

Leul ar putea cobori la un minim record fata de euro din cauza instabilitatii politice din Romania, dar si in contextul deteriorarii cererii pentru active riscante pe fondul temerilor privind economia globala, potrivit unei analize a Brown Brothers Harriman & Co, preluata de Bloomberg, citata de Mediafax.

Cursul ar putea creste la circa 4,4 lei/euro, potrivit estimarilor firmei de servicii financiare Brown Brothers Harriman & Co., apropiat de minimul record de 4,4012 lei/euro inregistrat pe 29 iunie.

"Pe fondul problemelor globale, ne asteptam ca acest curs sa urce treptat in urmatoarele saptamani. Am dori sa adaugam si ca instabilitatea politica este o problema care probabil se va inrautati", avertizeaza analistii.

Bursele din Europa si Asia sunt in scadere, la fel ca majoritatea valutelor tranzactionate pe pietele financiare internationale, in asteptarea rapoartelor privind preturile de pe piata rezidentiala americana si increderea consumatorilor din SUA.

Datele vor influenta increderea investitorilor in procesul de relansare economica globala si, implicit, vor afecta directia pietelor. Analistii Brown Brothers Harriman & Co. amintesc de masurile dure de austeritate si de motiunea de cenzura din iunie, prevestind deteriorarea situatiei politice de la Bucuresti in aceasta toamna.

"Guvernul de coalitie a rezistat la limita motiunii de cenzura din iunie, care a vizat reducerile de salarii si pensii, iar un nou astfel de vot a fost anuntat de opozitie pentru aceasta toamna. Popularitatea guvernului s-a prabusit la minime record", scriu analistii firmei de servicii financiare.

Moneda nationala s-a depreciat accentuat in prima parte a sedintei interbancare de marti , pe fondul contextului international nefavorabil, astfel ca referinta BNR a urcat cu 2,71 bani, la 4,2597 lei/euro, cea mai inalta cotatie de la 23 iulie. 

#curs, #euro, #instabilitate, #lei, #valutar , #stiri BNR