Cursul valutar: 4,30 lei/euro, pe piata interbancara

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 13:17
1399 citiri
Cursul valutar: 4,30 lei/euro, pe piata interbancara

Moneda nationala s-a apreciat aproape constant pe piata interbancara de la deschiderea sedintei valutare, de la 4,3440 la 4,30 lei/euro, in conditiile in care piata se asteapta ca Fondul Monetar International (FMI) sa aprobe vineri acordarea urmatoarei transe catre Romania, informeaza NewsIn.

Dupa deprecierea rapida de vineri si luni, 25 si 28 iunie, cand leul a pierdut teren de la 4,23 pana aproape de 4,40 lei/euro, moneda nationala a inceput sa mai recupereze din pierdere in a doua parte a zilei de miercuri si joi, iar vineri, in jurul orei 11:40, cursul a scazut sub 4,30 lei/euro pe piata interbancara.

De altfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat in aceasta saptamana, timp de mai multe zile consecutiv, noi maxime istorice ale cursului leului fata de euro.

Astfel, pe 30 iunie, BNR a afisat un curs valutar de 4,3688 lei/euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la infiintarea monedei unice europene, in 1999.

"Aprecierea leului din ultimele zile este un mix intre interventiile bancii centrale si miscarile pietei. De altfel, sumele cu care a intervenit BNR nu cred ca sunt foarte mari, pentru ca nivelul la care ajunsese leul era oricum nesustenabil, asa ca nu a avut nevoie decat sa dea un impuls pietei, pentru ca aceasta sa se corecteze singura", a declarat, pentru NewsIn, un dealer bancar.

El a adaugat ca se asteapta ca, de luni, cursul sa revina in apropierea nivelului de 4,25 lei/euro la care era cotata moneda nationala joi, inaintea puseului de depreciere.

In plus, deprecierea inregistrata de dolar pe piata internationala, care a ajuns sa fie cotat cu cpeste 1,25 dolari/euro, sustine aprecierea monedelor emergente. 

#bnr, #cotatii, #curs, #euro, #leu , #stiri BNR