Cursul valutar 4,2529 lei/euro

Joi, 29 Iulie 2010, ora 14:30
1517 citiri
Cursul valutar 4,2529 lei/euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat joi un curs de referinta de 4,2529 lei/euro, aproape neschimbat fata de cel de miercuri, de 4,2531 lei/euro, iar fata de moneda americana cursul a scazut cu 0,59%, la 3,2522 lei/dolar, informeaza NewsIn.

Astfel, cursul leului a coborat cu aproape 2 bani la 3,2522 lei/dolar, marcand o apreciere a leului fata de nivelul de miercuri de 3,2714 lei/dolar.

In prima parte a zilei, cursul leului a oscilat intre 4,2450 si 4,2540 lei/euro, dar fara o directie clara.

"Perspectiva noastra privind apetitul pentru risc sugereaza ca leul s-ar putea indrepta inca o data catre o evolutie stabila desi de data aceasta tendinta este de apreciere, deoarece bursele europene au inregistrat castiguri la deschidere dupa performanta slaba a burselor din SUA si Asia", sustin analistii ING Bank Romania intr-un raport publicat joi.

Ei au precizat ca leul s-ar putea confrunta, in continuare, cu "o presiune de depreciere generata de ratele de dobanda scazute la leu pe fondul unei posibile imbunatatiri a conditiilor de lichiditate care ar putea avea loc dupa ce probabil MF va vinde treptat suma de 1,2 miliarde euro atrasa ieri (miercuri, n.r.) de pe piata locala".

"Ne indoim ca presiunea se va materializa cu adevarat, deoarece banca centrala probabil va steriliza o parte din lichiditatea creata. Astfel, leul ar putea urma o evolutie relativ statica", se mai arata in raport.

Pe piata internationala, euro s-a apreciat aproape constant fata de moneda americana, de la 1,2980 la 1,3080 dolari/euro, in conditiile in care somajul din Germania a scazut peste asteptari in iulie.

In regiune, cursul monedei poloneze a oscilat intre 3,9910 si 4,01 zloti/euro fara o directie clara, iar cursul monedei unguresti a oscilat intre 282,75 si 284,40 forinti/euro, cu tendinta de depreiere fata de euro.

Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut usor sub nivelul dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Astfel, in prima parte a zilei de joi, banca nationala a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,09% pe an, fata de 5,53% pe an, miercuri, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 5,59%, de la 6,03% in sedinta precedenta.

"Licitatia de certificate de trezorerie denominate in euro a mers mai bine decat ne asteptam, deoarece MF a reusit sa emita o suma de trei ori mai mare decat suma anuntata initial. Intreaga suma de 1,2 miliarde euro a fost emisa la 4,9%, ceea ce pare straniu pentru o suma atat de mare", mai spus analistii ING.

Ei adauga ca "valuta va fi probabil schimbata la BNR si, deoarece se va adauga la lichiditatea de pe piata, ratele de dobanda la lei vor scadea probabil pe termen scurt".

"Acest fapt ar putea imbunatati, de asemenea, cererea pentru titluri de stat pe termen scurt, dar ne mentinem viziunea noastra potrivit careia randamentele obligatiunilor vor creste peste 7% pe piata primara, avand in vedere riscurile inflationiste si fiscale alaturi de probabila tensiunea politica", mai spun analistii ING. 

#bnr, #cotatie, #curs, #euro, #leu, #valutar , #stiri BNR