Cursul nu este artificial. Putea sa fie mai volatil, mai fluctuant

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 17:16
1843 citiri
Cursul nu este artificial. Putea sa fie mai volatil, mai fluctuant

Banca Nationala a Romaniei a cumparat euro de pe piata valutara in primul trimestru si a vandut valuta in lunile urmatoare, operatiuni prin care a urmarit inclusiv gestionarea lichiditatii din piata interbancara, a declarat, marti, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Anul acesta, nu va spun sumele, am cumparat in februarie martie, am vandut in lunile urmatoare. Ce-am urmarit? Inclusiv controlul lichiditatii", a spus Isarescu la conferinta Romanian Financial Forum organizata de MEDIAFAX impreuna cu Banca Nationala a Romaniei.

Guvernatorul bancii centrale a tinut sa precizeze ca BNR nu a cheltuit 11 miliarde de euro in prin vanzarea de valuta in piata in ultimii ani, asa cum rezulta din unele analize, mentionand ca nivelul actual al cursului nu este unul artificial.

"Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca a transmis mesaje in toate partile", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca Ministerul Finantelor Publice a avut in ultimii doi ani in conturile de valuta 8 miliarde de euro, iar daca sunt introduse toate fondurile structurale si imprumuturile de la banci, sumele sunt mai mari.

"Ministerul Finantelor a vandut, ce trebuia sa facem cu suma aia? Daca dadea in piata 8 miliarde de euro cred ca ducea cursul spre 3,5 lei/euro, poate chiar mai putin", a explicat Isarescu.

Seful BNR a dat exemplu ca daca banca centrala a cumparat din piata 2 miliarde de euro in lunile februarie-martie si a vandut 4 miliarde de euro ulterior, analistii vor spune ca vanzarile nete sunt de 2 miliarde euro, dar fara a cunoaste cat inseamna cumpararile de la Ministerul Finantelor.

"Era mai bine sa stea conturile in valuta ale MFP la o banca comerciala? Sa vanda printr-o banca comerciala sau sa le faca prin banca centrala? Ramane o intrebarea", a conchis Isarescu.

#bnr, #curs, #euro, #isarescu, #valutar , #stiri BNR