Cursul leu/euro, aruncat in aer de criza politica

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 10:16
1394 citiri
Cursul leu/euro, aruncat in aer de criza politica

Cursul valutar este in pericol, dupa ce FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au taiat sursele externe de bani, din pricina scandalurilor electorale provocate de politicieni. Daca BNR va trebui sa dea drumul la bani in piata, ceea ce ar permite bancilor sa dea mai departe Finantelor, cursul ar fi foarte aproape de o explozie.

Romania ar fi trebuit sa scape de grija banilor prin imprumuturile de la FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si prin emisiunea de euroobligatiuni in valoare de pana la 1,5 miliarde de euro.

Scandalul politic a anulat insa, pentru moment cel putin, toate aceste avantaje pe care le-au avut pana acum Finantele, informeaza Gandul.

In momentul de fata Romania nu are un Guvern care nu trebuie sa faca altceva decat sa primeasca transa a treia de la FMI, de 1,5 miliarde de euro, dintre care jumatate sa fie folositi pentru acoperirea deficitului bugetar.

Scandalul politic a privat in acelasi timp Romania si accesul ieftin pe piata externa, de unde planuia sa ia pana la 1,5 miliarde de euro cu imprumut tot pentru deficitul bugetar, pentru ca nesiguranta politica se traduce in dobanzi mai mari.

Politicienii au secat izvoarele de bani ale Finantelor

Cu transa FMI pusa sub semnul intrebarii, la fel ca si miliardul de la Comisia Europeana, dar si cu amanarea euroobligatiunilor, Finantele sunt in situatia de a scoate bani din piatra seaca. BNR ar putea ajuta Finantele prin injectarea de lichiditate in piata monetara, pentru ca bancile sa aiba lei cu care sa cumpere titlurile de stat ale ministerului de resort.

Exista insa riscul ca aceasta lichiditate sa se intoarca impotriva leului, metoda BNR de a tine cursul valutar fiind tocmai de a lasa bancile fara lei.

"Este clar ca pentru BNR va fi o sarcina dificila sa lase lichiditatea suficient de mare pentru imprumuturile Finantelor dar si sa tina cursul valutar, daca va fi nevoie. Este posibil insa ca lichiditatea sa nu fie suficienta insa, respectiv sa nu poata fi luati atat de multi bani din piata.

Parerea mea este, totusi, ca pentru BNR mentinerea cursului valutar este un obiectiv mai important decat deficitul bugetar", a declarat pentru Gandul Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen.

BNR spune ca va evita interventiile

In timp ce presedintele Traian Basescu sustine ca obiectivul BNR este sa mentina un curs optim, care sa incurajeze exporturile fara sa atace prea mult salariile populatiei, oficialii bancii centrale arata cu degetul spre clasa politica si dau semne ca nu vor tine cursul chiar in orice conditii.

"Ce pot sa va spun este ca obiectivul Bancii Nationale este sa mentina un curs optim pentru a stimula pe de-o parte exporturile, iar pe de alta parte, un curs valutar care sa nu distruga veniturile populatiei", a declarat presedintele in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV.

In acelasi timp insa, la sfarsitul saptamanii trecute, Ion Dragulin, seful directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR, a declarat ca "Oricare ar fi problemele pe termen scurt, este clar ca politica BNR va fi sa evite interventiile, in masura in care politicile macroeconomice vor veni in sprijinul pietei monetare. Evolutiile temporare trebuie tratate cu prudenta, desi arata vulnerabilitate".

Dragulin a precizat ca in actualele conditii macroeconomice cursul nu va putea fi foarte stabil in viitorul apropiat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#curs, #euro/leu, #valutar, #bnr , #stiri BNR