Cum vrea BNR sa faca ordine in creditelele neperformante ale bancilor si ce ar avea de castigat clientii acestora

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 17:31
2472 citiri
Cum vrea BNR sa faca ordine in creditelele neperformante ale bancilor si ce ar avea de castigat clientii acestora

Avand in vedere situatia dezastruoasa a creditelor neperformante acordate de majoritatea bancilor comerciale, BNR va trebui sa respecte angajamentele asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene, si sa intervina autoritar in piata.

Pana la finele acestui an, BNR trebuie sa elaboreze un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite.

"Este important sa gasim o cale de aplatizare a dramei pe care cetatenii Romaniei o traiesc prin aceste credite neperformante", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist economic.

Capacitatea populatiei de a-si onora serviciul datoriei a continuat sa se reduca, dar intr-un ritm mai lent, potrivit ultimului raport al Bancii Nationale.

Cum isi poate impune vointa BNR

Volumul foarte mare al creditelor neperformante are la baza mai multe cauze, potrivit analistilor. Aceste cauze sunt legate de:

- manipularea clinetilor din perioada in care se acordau credite doar cu buletinul;

- scaderea nivelului de trai ca urmare a programului de austeritate de acum cativa ani;

- clauzele abuzive ale bancilor.

"Banca Nationala a Romaniei este vinovata din acest punct de vedere pentru ca nu a avut o situatie de preventie eficienta si nu a controlat asa cum trebuia sistemul bancilor comerciale" sustine analistul Mircea Cosea.

Potrivit analistilor, exista doua solutii care au fost folosite modest pana in prezent de catre banci, dar care ar putea avea o capacitate mai buna de reducere a stocului de credite neperformante:

- renegocierea: bancile trebuie sa fie dispuse sa negocieze dobanda si alte costuri ale creditului (in special, la imprumuturile de valori mari),

- reesalonarea:: institutiile de credit trebuie sa ofere posibilitatea persoanele aflate in dificultate financiara si care nu mai pot rambursa imprumutul sa poata reesalona creditului pe o perioada mai mare.

"Este necesar ca bancile sa aiba o politica mai flexibila de renegociere si reesalonare a creditelor. Este important sa gasim o cale de aplatizare a dramei pe care cetatenii Romaniei o traiesc prin aceste credite neperformante", afirma Cosea.

Studiul pe care BNR trebuie sa il elaboreze este un studiu util si necesar, potrivit analistului Aurelian Dochia, care da ca exemplu Ungaria, tara unde Banca Centrala si Guvernul au intervenit asupra creditarii.

"Sunt tari precum Ungaria in care Guvernul si Banca Centrala au intervenit foarte autoritar in piata in ideea de a proteja pe cei care s-au imprumutat in valuta si care au suferit ulterior datorita fluctuatiilor valutare" a declarat Dochia.

Un nou record al creditelor neperformante

Ponderea neperformantelor in totalul creditelor acordate de banci a ajuns la pragul de 21,56%, in crestere fata de luna precedenta.

"De exemplu, in cazul portofoliului populatiei, circa 70 la suta din debitorii neperformanti (care detin fie credite imobiliare, fie credite de consum garantate cu ipoteci) se aflau in stare de nerambursare de mai mult de un an sau inregistrasera stari de nerambursare multiple (in iunie 2013)", se arata in raportul BNR.

Rata de neperformanta pentru creditele in valuta s-a situat la 11,1 la suta in iunie 2013 (fata de 8,9 la suta pentru cele in lei), in crestere cu 2,5 puncte procentuale fata de decembrie 2011.

Volumul creditelor neperformante in valuta in cazul companiilor a inregistrat o crestere de 73,7% in perioada decembrie 2011 - august 2013 (fata de 53% in cazul creditelor in lei in acelasi interval).

#rata credite neperformante, #credite banci, #credite neperformante banci, #BNR credite neperformante , #stiri BNR