Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cu un salariu de 2.000 de euro poti lua un credit de 100.000 de euro

Cu un salariu de 2.000 de euro poti lua un credit de 100.000 de euro

Persoanele care incearca sa contracteze un credit constata ca, dupa noile norme, suma pe care o poate imprumuta a scazut chiar si la jumatate.Un client din mediul urban, care are un venit lunar de 2.000 de euro, poate sa imprumute, pentru 30 de ani, suma maxima de 100.000 de euro. Pentru cei care vor sa se imprumute pentru 25 de ani, valoarea imprumutului coboara la 95.000 de euro, informeaza Ziarul Financiar. Regulamentul pentru creditarea persoanelor fizice a fost modificat de BNR in luna august, iar bancilor sunt acum in proces de obtinere a avizului pentru variante actualizate ale normelor proprii sau chiar le implementeaza.


Bancherii sustin ca in noile conditii de restrangere a resurselor de finantare, chiar si normele avizate de BNR sunt prea generoase, astfel incat vor acorda credite dupa criterii inca si mai stricte. Creditele fara avans sau cu avans de numai 15% nu mai sunt posibile, iar unele banci evita sa mai acorde credite in valuta in ansamblu. Asprirea conditiilor de creditare poate aduce la situatia in care clientii nu se mai califica pentru un imprumut.


Daca pana acum, un client cu un venit lunar de 6.000 de lei care avea deja credite in derulare cu rate de putin peste 1.000 de lei lunar, putea sa mai contracteze inainte inca un imprumut de 62.000 de lei, rambursabil in zece ani, dupa introducerea normelor revizuite, acest lucru nu mai este posibil.


Noile norme au menirea de a incuraja creditele in lei contractate pe termen scurt, la care gradul de indatorare se poate apropia in continuare de plafonul de 70%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1172 ori