Croitoru: populismul slabeste obiectivul de crestere a capacitatii institutionale

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 18:20
1170 citiri
Croitoru: populismul slabeste obiectivul de crestere a capacitatii institutionale

Populismul slabeste obiectivul de crestere a capacitatii institutionale, care ar trebui sa duca la marirea competitivitatii economiei si a potentialului de dezvoltare a acesteia, a declarat luni consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, citat de NewsIn.

Potrivit lui Croitoru, societatea romaneasca a uitat care este obiectivul reformelor, si anume acela de crestere a nivelului de trai.

"Pentru a atinge acest obiectiv (de crestere a nivelului de trai, n.r.) trebuie atinse alte doua.

In primul rand, trebuie sa crestem competivitatea economiei, pentru ca fara aceasta, fiind intr-o economie globalizata, nu vom putea face fata si tot mai multe IMM-uri vor aparea din alte state.

Al doilea obiectiv este sa crestem potentialul de crestere al economiei romanesti, care a scazut foarte mult in opinia mea, si la asta au contribuit politicile fiscale si salariale anterioare.

La aceasta s-a adaugat criza. Potentialul a scazut atat de mult incat economia romaneasca a devenit vulnerabila la orice factor extern", a spus Lucian Croitoru.

El sustine ca populismul slabeste obiectivul de crestere a capacitatatii institutionale, care trebuie sa duca la indeplinirea celor doua obiective "Populismul slabeste exact obiectivul nostru: sa crestem capacitatea institutionala care trebuie sa duca la cele doua obiective pe care le-am spus.

Astazi vorbim in societate de cresterea impozitului pe salarii la 35-40%. Aceasta in conditiile in care se face afirmatia: stim ca aceste lucruri nu vor aduce venituri suplimentare la buget, dar vrem sa facem dreptate.

Dreptatea cui?(...)O scadere de impozite acum fara sa fie justificata economic sau acoperita din alte surse, iarasi ar putea fi o greseala", a precizat Croitoru.

Lucian Croitoru sustine ca este nevoie, printre altele, de reforme in zona fiscala, de cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si de liberalizarea pietei energiei.

Pe de alta parte, acesta a mai spus ca IMM-urile reprezinta un sector foarte vitregit acum, in perioada de criza.

"De 20 de ani am fost cu ochii pe acest sector al IMM-urlor, pentru ca, ocupandu-ma de politica monetara si fiscala, toate abordarile legate de stimularea acestui sector in Romania s-au bazat pe accesarea unor resurse din fonduri publice.

Niciodata aceasta abordare nu o sa duca la stimularea sectorului.

Abordarea corecta este cea care vizeaza restructurarea stimulentelor de orice natura, care sa puna IMM-urile in pozitia de a face afaceri in conditii competive", a declarat Croitoru. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #croitoru, #populism , #stiri BNR