Croitoru, BNR: va fi o deraiere a deficitului bugetar in 2011

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 12:00
1162 citiri
Croitoru, BNR: va fi o deraiere a deficitului bugetar in 2011

Romania nu va atinge tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor, de 4,4% din PIB, pentru ca nu se va indeplini estimarea de crestere economica, si este posibil ca si in 2010 sa existe o deraiere, a declarat joi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, precizeaza Mediafax.

"Anul 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal, in primul rand ca va fi o evolutie ciclica. Nu cred ca PIB-ul va fi foarte mult modificat real fata de anul acesta.

Ascesiunea catre 4,4% din PIB in 2011 este bazata pe o crestere economica. Nu cred ca se va produce. 

Va fi o deraiere. S-ar putea sa fie o deraiere si in 2010, din cauza faptului ca scaderea economica s-ar putea sa fie mai mare decat se estimeaza acum", a spus Croitoru, la un seminar organizat de BNR.

El a precizat ca ajustarile necesare pentru 2011 si 2012 sunt bazate pe reduceri foarte mari de cheltuieli, nu pe taxe.

"Gradul de rezistenta la orice fel de ajustare a crescut in 2009 si creste si acum. Orice ajustare va fi supusa spre adoptare poporului roman, dar va fi respinsa tot mai mult, pentru ca se face o masiva infuzie de populism atat din partea politicienilor, cat si, imi pare rau sa o spun, de media", a continuat Croitoru.

El a mai aratat ca in 2012 vor exista alegeri, ceea ce inseamna ca sansele de a realiza ajustarile necesare vor fi si mai mici decat anul viitor.

"Daca ramanem cu deficitul bugetar la 6% din PIB in urmatorii doi ani, scenariu caruia ii atribui o probabilitatea destul de mare, atunci datoria publica se va duce cel putin la 44-45% din PIB", a spus Croitoru.

Oficialul bancii centrale a aratat ca daca economia va scadea si in 2011, iar Romania isi mentine obiectivele privind aderarea la zona euro, Guvernul va fi obligat sa ia masuri suplimentare fie pe partea de cheltuieli, fie in zona taxelor.

"In opinia mea, la partea de cheltuieli este inca mult de munca, cel putin la nivelul eficientei", a mentionat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR crede ca nu va exista spatiu in urmatorii ani pentru o reducere a TVA, apreciind totodata ca recesiunea nu indica nici cresteri ale altor taxe.

Pentru 2010 tinta de deficit bugetar este de 6,8%, pentru 2011 de 4,4%, iar pentru 2012 sub 3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #bugetar, #croitoru, #deficit, #isarescu , #stiri BNR