Croitoru, BNR: Ultimul trimestru din 2009 va arata semne de atenuare a scaderii economiei

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 12:43
1336 citiri
Croitoru, BNR: Ultimul trimestru din 2009 va arata semne de atenuare a scaderii economiei

Evolutia economiei in trimestrul III va fi "semnificativ negativa", cu o magnitudine similara celei din trimestrul al doilea, insa ultima parte a acestui an ar putea arata semne de atenuare a scaderii PIB, sustine consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, citat de NewsIn.

"Si in trimestrul III scaderea economica va fi semnificativa, de o magnitudine similara celei din trimestrul al doilea. Exista posibilitatea sa fie usor mai mica, sa vedem o corectie, dar abia ultimul trimestru va arata semne de atenuare", a spus Croitoru.

In acest sens, el estimeaza ca Romania va iesi din recesiune intr-o perioada de 8-12 luni, in conditiile in care principalele canale prin care criza financiara a afectat rapid economia, respectiv comertul, finantarea, increderea si cursul de schimb, "vor fi de asemenea fluide si la pomparea semnelor pozitive".

Totodata, el a precizat ca, pe plan mondial, se pot observa unele semne ale iesirii din criza, ca stabilizarea preturilor la active imobiliare in SUA, cresterea pretului la petrol sau reluarea comertului. "Cauzele care duc la aceasta schimbare ridica unele intrebari.

Daca ele sunt rodul exclusiv al guvernelor, atunci efectele vor disparea in curand, dar nu cred ca acest lucru se va intampla, pentru ca ar fi suplinite de reluarea increderii", a spus Croitoru. El a precizat, de asemenea, ca bancile nu mai duc lipsa de lichiditati, insa, in lipsa cererii, banii sunt blocati in bancile centrale.

"Lichiditatile se vor intoarce odata cu revenirea cererii", a spus Croitoru. Reprezentantii Fondului Monetar International au mentionat, in cadrul ultimei evaluari asupra Romaniei din luna iulie, ca se asteapta la o scadere a economiei cu 8-8,5% in 2009. 

#active, # imobiliare, # economie, # finantare, # FMI , #stiri BNR