Croitoru(BNR): Cresterea deficitului bugetar trebuie sa implice cresterea cheltuielilor de investitii

Joi, 06 August 2009, ora 10:28
1431 citiri
Croitoru(BNR): Cresterea deficitului bugetar trebuie sa implice cresterea cheltuielilor de investitii

Cresterea deficitului bugetar in 2009, peste tinta agreata initial cu FMI, de 4,6% din PIB, ar trebui sa implice si o crestere a cheltuielilor de investitii, a declarat, pentru NewsIn, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, informeaza NewsIn.

"Majorarea deficitului bugetar ar trebui sa reflecte si o crestere a cheltuielilor de investitii", a spus Croitoru.

Misiunea Fondului Monetar International (FMI), prezenta in Romania, negociaza cu autoritatile modificarea tintelor de deficit bugetar, in conditiile in care scaderea economiei in 2009 va fi mai abrupta decat cea estimata initial, de 4%.

Referitor la reducerea deficitului bugetar in anii urmatori, pe care Romania trebuie sa o realizeze pentru adoptarea euro, Croitoru a subliniat ca ajustarea de la un nivel semnificativ mai mare decat tinta asumata initial pentru acest an, de 4,6% din PIB, spre plafonul impus de UE, de 3% din PIB, va fi mai dificila si va fi conditionata inclusiv de ritmul de redresare a economiei.

In 2010, consilierul guvernatorului BNR estimeaza ca economia va stagna.

Reprezentantii mediului privat si cei ai sindicatelor au declarat, in urma discutiilor avute cu autoritatile si cu oficiali ai FMI, ca scenariile care se contureaza in acest moment prevad contractia economiei cu 8-8,5% din PIB, respectiv un deficit bugetar de aproximativ 7% din PIB in acest an.

Presedintele Unimpresa, Stefano Albarosa, a declarat la finalul saptamanii trecute, dupa intalnirea cu reprezentantii Executivului, ca deficitul bugetar pe anul 2009 nu va fi mai mic de 7% din PIB, precizand ca acest lucru a reiesit din discutiile avute la Palatul Victoria.

De asemenea, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat marti, dupa intrevederea cu reprezentantii FMI, ca scenariile de scadere a economiei puse in discutie merg in prezent spre"8-8,5%" pentru 2009.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#croitoru, #bnr, #deficit, #cheltuieli, #investitii, #bnr , #stiri BNR