Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza pune in stand-by investitiile companiilor

Criza pune in stand-by investitiile companiilor

Criza financiara globala ar putea reduce drastic proiectele de investitii bugetate pentru acest an pe piata romaneasca, in conditiile in care normele de creditare ale bancilor se vor inaspri in perioada urmatoare. Companiile au adoptat o atitudine prudenta fata de contractarea de noi finantari de la banci, orientandu-se catre acoperirea investitiilor din surse proprii si fonduri de la companiile-mama, potrivit estimarilor facute de reprezentanti ai companiilor, consultanti si bancheri.

“Bancile internationale vor avea probleme de lichiditate, si, ca strategie, vor sista creditele. In maximum o luna, bancile nu vor mai da imprumuturi. Se va schimba situatia actuala: bancile vor impune norme interne mai restrictive, ele vor limita creditarea mai mult decat o fac acum normele BNR. Nu vor avea probleme de falimente, sistemul bancar romanesc e solid, dar vor limita creditarea masiv”, a declarat presedintele MedLife, fostul bancher Mihai Marcu, pentru Business Standard. Oficialul a precizat ca Medlife si-a limitat planurile de investitii la un nivel pe care sa il poata sustine prin forte proprii. Si Gheorghe Calburean, principalul actionar al firmelor Dafora si Condmag, va miza pe reducerea programului de investitii si finantarea lor din surse proprii. Codrut Pascu, managing partner al firmei de consultanta in strategie Roland Berger Romania, estimeaza ca, in contextul incertitudinii actuale de pe piete, vor aparea intarzieri in luarea unor decizii care presupun investitii majore.


“Principala consecinta a cresterii costurilor de finantare este aceea ca un numar mai mic de proiecte vor primi finantare. In cazul multinationalelor care au probleme de finantare pe pietele lor de baza, prima miscare pe care o vor face va fi aceea de reducere a investitiilor pe pietele-satelit, inclusiv in Romania. Domeniile cele mai expuse: Real estate, constructii, servicii financiare si Consumer Goods”, crede Pascu. Cele mai recente date raportate de INS, referitoare la comenzile din industrie, indica deja o incetinire de ritm. “Investitorii, dar si clientii sunt intr-o stare de asteptare. Este efectul crizei financiare internationale. Productia din industrie incetineste pe acest fond. Toti sunt acum mult mai prudenti”, explica Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.


Gheorghe Calburean, proprietarul grupului Dafora, a declarat pentru Business Standard ca, deocamdata, criza financiara nu i-a afectat activitatile, dar a luat decizia de a adopta o strategie prudenta de dezvoltare si de a realiza investitii doar din surse proprii. “Cred ca e o conjunctura de a sta mai bine si de a vedea ce se intampla. Piata imobiliara a scazut, actiunile pe bursa au scazut, creditele sunt mai scumpe si mai greu de dat, chiar este o conjunctura nefavorabila (...) Daca vrei sa investesti in proiecte noi cu surse atrase, e foarte greu si va fi tot mai greu”, a spus Calburean.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1315 ori