Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Criza a insanatosit economia romaneasca intr-un mod brutal"

"Criza a insanatosit economia romaneasca intr-un mod brutal"

"Criza economica a facut ca economia romaneasca sa se insanatoseasca intr-un mod brutal: deficitele comerciale nu mai sunt atat de mari, exporturile au o baza mai serioasa, au scazut foarte mult importurile pentru consum. Paradoxal, intr-o perioada in care economia a fost in recesiune, structura macroeconomica s-a imbunatatit" a declarat Dragos Cabat, managing partner eFin.ro, pentru Bloombiz.

Cat de mult este afectat cursul valutar de criza?

Cursul valutar este afectat de faptul ca delegatia FMI va avea o pozitie mult mai dura de data aceasta fata de Romania.

Aceasta pozitie este partial influentata de criza politica intrucat reprezentantii Fondului vor sa stie exact cu cine discuta si, pana cand nu se va stabiliza problema guvernamentala in Romania, se vor amana discutiile cu FMI si se vor amana transele care urmeaza sa intre in tara.

Credeti ca BNR se concentreaza mai mult pe controlarea cursului de schimb?

Cred ca a devenit la fel de importanta mentinerea cursului de schimb a leului asa cum, pana acum, a fost inflatia.

Inflatia nu mai este singura tinta pentru BNR in acest moment, stabilitatea macroeconomica a devenit foarte importanta iar mentinerea unui curs de schimb cat de cat stabil face parte din aceasta stabilitate macroeconomica.

ING estimeaza un curs de 4,5 lei/euro pana la sfarsitul anului.

Nu stiu daca cursul de 4,5 este realist. Eu cred ca leul nu va depasi cursul de 4,3 lei/euro, in perioada urmatoare

Depinde foarte mult de deciziile pe care le va lua si mesajele pe care le va transmite FMI la sfarsitul vizitei pentru ca, daca va fi un mesaj foarte negativ fata de Romania si fata de politicile macroeconomice si de criza politica, este posibil sa fie presiune pe cursul valutar.

Avem motive sa credem ca BNR va lasa leul sa se deprecieze?

Nu, pana la alegeri. Poate ca in decembrie va lasa leul sa se deprecize, dar nu cred ca in acest moment ne putem permite o depreciere a leului mai ales ca, paradoxal, fundamentele economice in acest moment sunt mai bune decat erau acum un an.

Criza economicaa facut ca economia romaneasca sa se insanatoseasca intr-un mod brutal, deficitele comerciale nu mai sunt atat de mari, exporturile au o baza mai serioasa, au scazut foarte mult importurile pentru consum.

Pradoxal, intr-o perioada in care economia a fost in recesiune, structura macroeconomica s-a imbunatatit.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3103 ori
Citeste mai multe desprebnr criza curs economia valutar