Cristian Popa, BNR: prognoza de 5,1% a inflatiei este realista

Joi, 05 Mai 2011, ora 16:51
1148 citiri
Cristian Popa, BNR: prognoza de 5,1% a inflatiei este realista

In opinia viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, prognoza lansata de Banca Nationala a Romaniei, referitoare la inflatie, respectiv de 5,1% este una realista, oficialul BNR precizand ca disparitia efectului majorarii TVA va avea un impact de trei puncte procentuale in inflatie, transmite NewsIn.

"Noi vedem o scadere de aproximativ trei puncte procentuale (dupa disparitia efectului majorarii TVA - n.r.). Este o aproximare bruta, pentru ca este foarte greu in acest moment sa tragi o linie si sa spui ca tot ce este in interiorul acestui cerc este doar de la efectul de runda intai a TVA, ce este in afara este de la altceva. 

Efecte de runda a doua nu au fost de la majorarea TVA, dar ramanem preocupati de acest risc, pentru ca acestea inseamna crestere de anticipatii si dupa aceea, pe masura ce economia isi revine, pe masura ce deficitul de cerere se restrange, pot aparea revendicari salariale", a spus Popa.

De asemenea, Popa a declarat ca efectul de prima runda a inceput in iulie la aplicarea TVA, dar nu s-a manifestat la toate preturile dintr-o data.

"Sunt anumiti producatori sau comercianti care au preferat sa-si conserve cota de piata intr-o piata in care comertul cu amanuntul era in restrangere si vedem acest lucru si la momente mai apropiate ca se produce, pastrand preturile si modificand ulterior. Altii au avut stocuri", a explicat Popa.

El a declarat ca prognoza din acest moment este realista.

#cristian popa, #inflatie, #bnr, #efecte majorare tva , #stiri BNR