Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea valorii imobilelor a devenit principala sursa de imbogatire a romanilor

Cresterea valorii imobilelor a devenit principala sursa de imbogatire a romanilor
In zona euro, anul trecut, ponderea creditului bancar al populatiei in PIB atingea 57%, in timp ce in Romania aceasta se situa doar la 7,4%. Dar, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare, elaborat si dat recent publicitatii de catre BNR, ponderea serviciului datoriei in venitul net al populatiei are o accentuata tendinta de crestere, in timp ce ritmul cresterii indatorarii, incepand cu al doilea semestru al anului trecut, A"il depaseste pe cel al veniturilor, aspect care ar putea afecta onorarea serviciului datorieiA". Totusi, cresterea valorii imobilelor a devenit principala sursa de imbogatire a romanilor, in timp ce aspectul cel mai negativ este faptul ca cea mai mare pondere a serviciului datoriei provine din creditul de consum.De asemenea, studiul remarca faptul ca riscurile asupra stabilitatii financiare generate de catre populatie A"au crescut in ultimii ani, dar fara a genera probleme sistemiceA", cel mai important risc provenind din cresterea gradului de indatorare, astfel incat eventuale socuri negative asupra ratei dobanzii, veniturilor, cursului valutar sau asupra preturilor activelor pot afecta capacitatea populatiei de a-si onora serviciul datoriei.
In ecuatia analizei riscului o mare importanta o are structura venitului populatiei, acesta reprezentand factorul determinant in onorarea datoriei. In cazul romanilor, veniturile lor sunt de natura baneasca, in proportie de 80%, provenind, in proportie de 60%, din salarii. Dar anul trecut circa 26% din veniturile banesti au provenit din prestatiile sociale. O pondere importanta in veniturile banesti o au si transferurile efectuate de catre romanii aflati la munca in strainatate, care in anul 2003 au trimis in Romania 1,9 miliarde euro, in anul 2004 aproape 3 miliarde euro, iar anul trecut 4,3 miliarde euro.

Trebuie precizat ca averea neta a populatiei se calculeaza ca o suma intre activele financiare si nefinanciare, din care se scade pasivele financiare. Chiar specialistii BNR sunt de acord ca in cazul romanilor este extrem de dificil sa se cuantice exact acest indicator, din lipsa unor date detaliate si exacte asupra valorii activelor si pasivelor populatiei, in special, la nivelul pietei imobiliare si al pietei de capital. In cazul nostru, activele financiare ale populatiei sunt formate preponderent din detineri de numerar si depozite bancare, in proportie de peste 75% in 2005. Dar principala sursa a cresterii averii nete a romanilor este valoarea imobilelor detinute, adica a ceea ce specialistii denumesc activele nefinanciare, care in cazul Romaniei ar reprezenta circa 90% din activele populatiei, in timp ce in UE aceasta pondere atinge 50%. De asemenea, pasivele financiare sunt dominate, covarsitor, in proportie de 94%, de creditele acordate de institutiile de credit, in timp ce cele nebancare au o pondere redusa. In perioada 2000-2005, ritmul anual mediu de crestere a creditului bancar catre populatie a fost de 115,3%, real de 82,4%, iar baza de pornire a fost de echivalentul a 177 milioane euro.

Factorii care au contribuit la aceasta cresterea a fost nevoia populatiei de a-si imbunatati gradul de inzestrare cu bunuri de folosinta indelungata si cu locuinte. Totusi, riscurile induse de finantarea bancara a populatiei difera in functie de tipologia creditului, creditele ipotecare fiind garantate, desi au dimensiuni mai mari, in timp ce creditele de consum sunt, in general, negarantate, dar acordate functie de venit. Spre deosebire de situatia din Romania, unde creditul de consum atinge 75%, in zona euro creditele ipotecare detin 69% din creditul bancar catre populatie. De asemenea, se asteapta ca pe termen scurt populatia din Romania sa se indatoreze in continuare, preponderent prin intermediul creditelor de consum.

In acest context, specialistii BNR sunt pesimisti in ceea ce priveste capacitatea populatiei de a face fata unui eventual soc sistemic, chiar daca valoarea imobilelor a crescut substantial in ultimii ani, amplificand chiar efectul de avere, sau capacitatea de indatorare prin utilizarea activelor nefinanciare, din cauza lichiditatii reduse a pietei imobiliare si a ponderii mari a activelor nefinanciare in totalul averii nete.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 812 ori