Creditul imobiliar - Fata Morgana?

Vineri, 06 Martie 2009, ora 15:46
2196 citiri
Creditul imobiliar - Fata Morgana?

"Duceti-va si cereti credite!" Acesta era indemnul atat al presedintelului Romaniei, Traian Basescu, cat si al presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

Ne-am conforma cu mare placere, insa exista o "mica problema": cu siguranta, o parte destul de insemnata dintre romani nu implinesc cerintele minime pentru a primi un credit, mai ales unul imobiliar sau ipotecar.

Iata profilul perfect: trebuie sa aveti sub 35 de ani (nu de alta, dar sigur nu vreti sa ajungeti sa platiti un credit la casa din pensie), sa castigati aproximativ 7.000 de lei lunar, ceea ce ar presupune sa aveti si o functie de conducere intr-o companie solida, relateaza Realitatea.

Bineinteles, nu trebuie sa aveti alte credite, este preferat sa fiti casatoriti, dar sa nu aveti copii. De exemplu, pentru un credit de 70.000 de euro pe o perioada de 30 de ani, familia de doi membri are nevoie de cel putin 6.000 - 10.000 lei, fata de 5.000, pragul la care inca se mai acordau credite la inceputul anului trecut.

Gradul maxim de indatorare acceptat de banci era, la sfarsitul anului trecut, de maxim 53%, fata de 60% in trimestrul trei si cu mult in scadere fata de estimarile bancilor facute cu un an in urma, cand prevedeau un grad maxim de indatorare de 70 de procente.

Restrictiile nu se opresc aici. Potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei, acestea se vor inaspri chiar mai mult in prima parte din acest an.

"Standardele de creditare au devenit considerabil mai restrictive in trimestrul al patrulea, atat in cazul creditelor pentru achizitia de locuinte si terenuri, cat si in cazul creditelor de consum," spune BNR in raportul realizat pe baza sondajului.

"Bancile se asteapta ca standardele de creditare sa se intareasca si in primul trimestru din 2009, intr-o masura mai mica decat in trimestrul anterior si mai accentuat in cazul creditelor de consum", se adauga.

Acest lucru va influenta negativ si cererea unor credite imobiliare, avand in vedere ca o mare parte din persoane apleaza la creditele de consum pentru a putea plati avansul de 15 - 20%, fara care nici macar nu pot visa la obtinerea imprumutului pentru casa.

Nu e de mirare ca 94% din bancile chestionate de BNR se asteapta sa scada cresterea de credite imobiliare in primul trimestru din acest an. In acelasi timp, peste 90% cred ca preturile locuintelor vor intra in declin in urmatoarele trei luni.

Nicio banca nu spera sa poata relaxa conditiile de acordare a creditelor, fie ele imobiliare sau de consum.



Ramane de vazut cine va avea dreptate: bancile, mai realiste, care prevad un declin si mai pronuntat al cererii, sau presedintele ARB, care ne indeamna sa ne cerem credite, chiar daca "exigentele sunt ridicate si costurile prea sus."

#basescu, #bnr, #creditare, #credite, #ghetea, #restrictii , #stiri BNR