Creditarea anemica va reduce si mai mult pofta de consum a populatiei

Luni, 11 Mai 2009, ora 10:02
924 citiri
Creditarea anemica va reduce si mai mult pofta de consum a populatiei

Scaderea fluxului de credite noi acordate populatiei cu 75% in primul trimestru fata de primele trei luni de anul trecut va reduce si mai mult inclinatia spre consum, care oricum incepuse sa scada, se arata in Raportul BNR asupra inflatiei.

"Este de asteptat ca, cel putin pe termen scurt, procesul creditarii sa ramana anemic, in special pe segmentul creditelor acordate populatiei, si sa catalizeze astfel scaderea inclinatiei spre consum ce pare a se fi initiat de curand", considera autorii raportului.

Desi a dat un semnal clar de relaxare prin reducerea dobanzii-cheie cu 0,5 puncte, banca centrala subliniaza in raport ca revigorarea procesului de creditare ar putea sa mai intarzie. Factorii care ar putea restrictiona in continuare creditarea sunt persistenta neincrederii bancilor in evolutia economiei pe termen scurt si perceptia deteriorata privind riscul asociat clientilor, la care se adauga cererea scazuta de credite.


In timp ce populatia nu se grabeste sa ia noi credite, agentii economici au nevoie de finantari la costuri mai reduse. Reprezentantii IMM-urilor spun ca la dobanzi de 25% nu se pot face afaceri si ca stabilirea dobanzilor la un nivel atat de inalt e echivalent cu "nu va mai dam credite".


Si oficialii BNR au declarat saptamana trecuta ca exista o adevarata bariera intre banci si clientii companii. Raportul asupra inflatiei subliniaza de asemenea situatia in care se afla firmele. Stocul de credite pe termen mediu si lung destinat agentilor economici si-a incetinit ritmul de crestere in primul trimestru al acestui an pana la 16,3%, comparativ cu 26,4% in trimestrul anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare, # credite, # populatie, # firme, # dobanzi , #stiri BNR