Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Contre ale BNR cu Comisia Europeana

Contre ale BNR cu Comisia Europeana
Comisia Europeana a recomandat Romaniei sa creasca gradul de intermediere la 27% din PIB pana la momentul aderarii. In prezent, creditul neguvernamental reprezinta 21% din PIB. "Cresterea gradului de intermediere nu reprezinta o solicitare, ci o recomandare a Comisiei Europene. Adancirea pietei va permite Romaniei sa faca fata mai bine socurilor integrarii", a explicat Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administratie al BNR.Avand in vedere Produsul Intern Brut avansat in proiectul de buget pentru 2006, de 322,5 miliarde lei, soldul creditului neguvernamental ar trebui sa avanseze cu aproape 50% in termeni nominali. In primele noua luni ale acestui an, creditele acordate firmelor si populatiei au urcat cu 24% in termeni reali, ritm de crestere superior celui din perioada corespondenta a anului trecut. Dinamica a fost sustinuta de o reducere semnificativa a dobanzilor, care au devenit insa real negative pe palierul depozitelor.
Nu trebuie uitat ca, in luna septembrie, banca centrala a introdus reguli de limitare a creditului neguvernamental, prin plafonarea soldului acestora la 300% din fondurile proprii.
Bancherii sustin ca viteza de crestere a creditului s-a pastrat la cote inalte. Motivul este dat de cresterea finantarilor in moneda nationala.
In acelasi timp, ritmul alert al creditarii in lei din ultima perioada a fost determinat de diminuarea operatiunilor de sterilizare organizate de banca centrala.Cristina Popescu

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 794 ori