Consumul revine in Romania

Marti, 07 Iunie 2011, ora 17:57
1216 citiri
Consumul revine in Romania

In Romania, consumul ar putea intra din nou intr-un teritoriu pozitiv, apreciaza directorul adjunct in cadrul directiei Politica Monetara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Dorina Antohi, in opinia caruia consumul nu va deveni inflationist, anunta NewsIn.

"In ceea ce priveste consumul, reflectat in datele lunare prin cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, ati vazut doar dinamici negative in ultimele zece trimestre.

De acum incolo ne vom astepta la o remediere sau la o revenire spre teritoriul pozitiv a consumului.

Dar asta nu inseamna ca va deveni inflationist. El se afla inca intr-un 'gap' negativ, adica este sub nivelul de trend, ceea ce inseamna ca vom mai astepta cativa ani pana cand acesta va reveni la un nivel de trend si, eventual dupa aceea, sa ne punem problema unor presiuni inflationiste venite din aceasta directie", a mentionat Dorina Antohi.

In ceeea ce priveste rezervele minime obligatorii (RMO), reprezentantul BNR considera ca armonizarea ratei rezervelor se va putea face doar gradual, avand in vedere perspectiva pe termen mediu si lung a reluarii cresterii economice.

"Trebuie sa avem in vedere o etapizare, pasi bine conceputi, bine ganditi, astfel incat sa ajungem in termenul in care ne propunem sa adoptam moneda euro la un nivel al RMO identic cu cel practicat de Banca Central Europeana", a mai spus Antohi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#consum, #bnr, #revenire consum, #inflatie , #stiri BNR