Conducerea BNR, votata in parlament

Miercuri, 29 Septembrie 2004, ora 10:13
1168 citiri

Cu doua luni inaintea alegerilor, parlamentul, la presiunile PSD, a modificat componenta CA al Bancii Nationale a Romaniei, mentinindu-l insa in functia de guvernator pe Mugur Isarescu.Practic, PSD a profitat de retragerea unui membru al CA de catre PRM si de modificarea statutului BNR pentru a solicita schimbarea completa a Consiliului inainte de expirarea mandatului legal. Opozitia s-a revoltat fata de inlocuirea fostului CA, considerind ca reinnoirea mandatului inainte de termen este o tactica politicianista speculata de PSD pentru a-si impune oamenii inainte de alegeri.

A"In momentul de fata se politizeaza Consiliul de Administratie si este vizibil cu ochiul liber. (...) Din acest punct de vedere, toata procedura a fost fortata pentru ca PSD incearca sa-si puna in dispozitiv oamenii, in toate structurile, inainte de alegeriA", a reclamat de la tribuna parlamentului senatorul PNL Paul Pacuraru.

Opozitia a cerut blocarea votului inainte de termenul de 18 decembrie, atunci cind expira mandatul actualului Consiliu de Administratie, lucru care nu a fost acceptat de PSD. De altfel, PSD s-a grabit ieri sa supuna la vot noua componenta a Consiliului BNR, care va avea un mandat de cinci ani si care, astfel, se va incheia in 2009.

Prin vot secret, noua structura a CA al BNR a fost adoptata cu 283 voturi pentru (provenite de la PSD, PRM si UDMR) si cu 32 impotriva (date de PNL si PD.

Algoritmul puterii a invins

Partidul la putere si-a impus vointa in chestiunea schimbarii conducerii bancii centrale, cu toata controversa creata in jurul legalitatii acestui gest. Puterea a mimat despartirea de algoritmul politic, prin crearea posibilitatii ca societatea civila sa-si poata propune candidati.

Dar a manevrat in asemenea graba si in mare taina procedurile de schimbare, incit societatea civila n-a avut timp sa se dezmeticeasca si sa cintareasca eventualele nominalizari. De altfel, spun parlamentari din opozitie, un candidat de capul lui, fara sustinere politica, n-ar fi avut nici cea mai mica sansa de a fi votat.

Cea mai clara demonstratie a pastrarii algoritmului politic a fost gestul Partidului Romania Mare (PRM), care si-a inlocuit pur si simplu un candidat cu altul. Profesorul Petre Popeanga, vicepresedinte in functie al Curtii de Conturi, a renuntat la postul de membru in CA al BNR, locul sau fiind luat de numarul doi de pe lista PRM, Maria Ene.

Impunerea Mariei Ene a fost contestata de unii membri ai comisiilor de specialitate ale parlamentului, care au sustinut ca nu are o calificare profesionala suficient de puternica pentru prestigiul CA al BNR. Intr-un final A"fericitA", parlamentarii care au intrat in lista scurta a plenului s-au votat pe ei insisi.

Conform legii care reglementeaza situatiile de incompatibilitate, timp de doua saptamini, ei pot opta sa ramina parlamentari sau sa devina membri in conducerea BNR. Din perspectiva legii bancare insa nici un politician nu poate conduce BNR, deci ar fi fost onorabil sa-si dea demisiile chiar inainte ca parlamentul sa-i valideze.

In aceasta situatie sint Florin Georgescu (PSD) si Napoleon Pop (PNL).

Sursa: EZ