Componenta nationala Target 2, lansata in 2011

Luni, 19 Iulie 2010, ora 11:03
2010 citiri
Componenta nationala Target 2, lansata in 2011

Astazi expertii BNR, CNVM si ai Depozitarului Central vor forma un grup de lucru pentru adoptarea sistemului de decontare a platilor transfrontaliere Target 2, care va uniformiza platile si va reduce costurile post-tranzactii, au declarat, luni, reprezentantii institutiilor, transmite NewsIn.

Expertii Bancii Natioale a Romaniei (BNR), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), si Depozitarului Central au anuntat in cadrul unui seminar formarea unui grup comun de lucru pentru adoptarea sistemului transfrontalier de plati Target 2.

"In 2011, BNR va implementa in Romania componenta nationala Target 2, care este un sistem european de decontare a platilor in euro, si va face in asa fel incat si depozitarul central sa se conecteze la acest sistem", a declarat Razvan Bartolomei, director adjunct al Directiei de plati din cadrul BNR.

Dupa adoptarea sistemului de decontare Target 2, va urma implementarea unui sistem suplimentar de decontare a trazactiilor cu titluri listate si obligatiuni, numit Target 2 Securities (T2S).

Platforma europeana de decontare Target 2 functioneaza in eurozona din 2007, iar programul T2S este in stadiu de implementare si va fi gata la finalul anului 2014 in zona euro, a spus Jean Michel Goddefroy, director Target 2 Securities in cadrul Bancii Centrale Europene.

El sustine ca T2S va reduce costurile pe decontarea tranzactiilor cu actiuni si alte titluri la 15 eurocenti, iar pentru bancile din afara zonei euro, la 10 eurocenti.

Utilizatorii acestor platforme vor fi depozitarii centrali, iar membrii acestora, brokerii si bancile comerciale, nu vor avea de implementat sisteme suplimentare, ci vor "lucra cu depozitarul la fel cum au facut-o si pana acum", au spus oficialii Depozitarului Central din Romania.

#bnr, #central, #depozitar , #stiri BNR